Πλοία: Στο Λιμενικό ο έλεγχος επιβίβασης μετά τις καταγγελίες

Πλοία: Στο Λιμενικό ο έλεγχος επιβίβασης μετά τις καταγγελίες

Μετά τις καταγγελίες για μηδενική επιτήρηση από το προσωπικό των πλοίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις εξαγγελίες, οι έλεγχοι των πιστοποιητικών που οφείλουν να έχουν μαζί τους οι επιβάτες κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, μοριακό ή rapid test) σπανίως διενεργούνται. Οι καταγγελίες πολλές, εξ ου και ανακοινώθηκε ότι από σήμερα Πέμπτη τον έλεγχο κατά την επιβίβαση αναλαμβάνει το Λιμενικό Σώμα.

«Περίμενα εντατικούς ελέγχους, δεδομένου ότι πλέον έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ημερησίως», λέει στην «Κ» η Τίνα Νάντσου, φυσικός που ταξίδευε χθες για Σύρο. «Κοίταξαν φευγαλέα το πιστοποιητικό μου έπειτα από δική μου απαίτηση, ενώ προηγουμένως είχαν ασχοληθεί ενδελεχώς με το φοιτητικό πάσο που διαθέτω», προσθέτει ανήσυχη η ίδια. «Στο πλοίο οι αποστάσεις τηρήθηκαν, αν μάλιστα φορούσες μάσκα ΚΝ95 και ήσουν εμβολιασμένος ένιωθες αρκετά άνετα», διευκρινίζει. Στη θέση όπου καθόταν όλοι φορούσαν μάσκα, με εξαίρεση μια παρέα 20χρονων. 

Εξίσου θορυβημένη δηλώνει και η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, που ταξίδεψε στην Τήνο. «Δεν γινόταν απολύτως κανένας έλεγχος των πιστοποιητικών ούτε των δηλώσεων», σχολιάζει στην «Κ». «Ο καθένας έμπαινε και καθόταν όπου ήθελε. Το προσωπικό του πλοίου φορούσε μεν μάσκα, δεν έκανε όμως παρατήρηση στους επιβάτες που δεν φορούσαν ή τη φορούσαν λάθος και ήταν πολλοί. Η δικαιολογία ήταν ότι το ηχογραφημένο μήνυμα ακουγόταν συνεχώς από τα μεγάφωνα – αστεία πράγματα δηλαδή», επισημαίνει η κ. Τσόκλη. «Η αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι είχε ληφθεί μια εταιρική, κεντρική απόφαση, κανείς να μην προκαλέσει ένταση για το θέμα. Ας είναι ο καθένας υπεύθυνος για τον εαυτό του, εμείς νίπτουμε τας χείρας μας!». Ανάλογες εμπειρίες πολλές.

Η εν λόγω ολιγωρία τείνει να γίνει κανόνας στα δρομολόγια που καλύπτουν μικρές αποστάσεις, όπως Αίγινα – Πειραιάς, Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα, Λέσβος – Καβάλα, ενώ αποτελεί και κοινό μυστικό μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτόρων. Την προηγούμενη Παρασκευή ταξίδευε και η Σ.Π. από την Αθήνα προς την Κέρκυρα. «Επειδή έχω παιδί προσχολικής ηλικίας, φοβόμουν τον πιθανό συνωστισμό στο φέρι μποτ γι’ αυτό επέλεξα το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Λευκίμη, που κατά κανόνα συγκεντρώνει λιγότερο κόσμο. Κατά την επιβίβαση δεν μας έλεγξαν, στο σαλόνι του φέρι ήταν λίγοι επιβάτες μεν, αλλά όλοι χωρίς μάσκες, ενώ ακόμα και οι εργαζόμενοι στο κυλικείο δεν φορούσαν μάσκα, απλώς είχαν τοποθετήσει ένα μικροσκοπικό plexiglass στο σημείο εξυπηρέτησης των πελατών, στο ύψος του προσώπου τους». 

Πλέον τον έλεγχο κατά την επιβίβαση αναλαμβάνει το Λιμενικό Σώμα. Οι επιβάτες καλούνται, μάλιστα, να βρίσκονται στο λιμάνι μιάμιση ώρα πριν από την αναχώρηση του πλοίου. Οι λιμενικοί ευελπιστούν ότι μέσω της νέας εφαρμογής θα μπορούν σε δευτερόλεπτα να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Ανακούφιση επικράτησε στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που απαλλάχθηκαν από τα σχετικά καθήκοντα. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα ποιος θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων –μάσκα και αποστάσεις– στη διάρκεια του ταξιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή