Περιορισμένη ήταν τελικά η ζημιά που προκάλεσε η προχθεσινή πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Εδωσε ωστόσο αφορμή να ανοίξει και πάλι η συζήτηση γύρω από τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας των περιαστικών δασών, με τα δασαρχεία να δέχονται όπως πάντα βολές παρότι οι πιστώσεις που εξασφαλίζουν κάθε έτος είναι ελάχιστες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς δίπλα από την περιφερειακή οδό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 και το 1997 έχει ξεκινήσει φωτιά από το ίδιο σημείο, είτε εξαιτίας τσιγάρων που απορρίπτουν οδηγοί διερχόμενων οχημάτων ή από σπίθες που μπορεί να προκληθούν από μεγάλα φορτηγά, που «ζορίζονται» σε εκείνο το ανηφορικό τμήμα της περιφερειακής. Η προχθεσινή φωτιά ξεκίνησε καίγοντας αγριόχορτα, αλλά γρήγορα «έφυγε» προς το εσωτερικό μέσα από τη βλάστηση παρακείμενου ρέματος, φθάνοντας μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, όπου και ανακόπηκε από την πυροσβεστική.
Καλύτερος συντονισμός
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, στην οποία υπάγεται και το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, εκτιμά ότι ο χειρισμός από την πυροσβεστική δεν ήταν ιδανικός. «Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά είναι μόλις 300 μέτρα από τον πυροσβεστικό σταθμό. Παρότι ειδοποιήθηκε άμεσα –καθώς από το σημείο διέρχονται οχήματα– μάλλον δεν υπήρξε σωστή εκτίμηση και μέχρι να επέμβει η πυροσβεστική η φωτιά επεκτάθηκε», λέει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιάννης Σάββας. «Πρέπει να έχουμε καλύτερο συντονισμό σε αυτές τις περιπτώσεις και όσοι επιχειρούν για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς να ξέρουν καλά τον ρόλο τους».
Η πυρκαγιά τελικώς έκαψε μικρή έκταση, περί τα 90-100 στρέμματα. Εγινε όμως η αφορμή να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την πυροπροστασία. Για παράδειγμα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης επανέφερε χθες πρόταση δημιουργίας φορέα για την προστασία του δάσους, με τη συμμετοχή των Δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Πυλαίας – Χορτιάτη. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το δασαρχείο Θεσσαλονίκης είχε από τον Μάρτιο εγκεκριμένη μελέτη για όλο το Σέιχ Σου, που περιλάμβανε επεμβάσεις σε 7.000 στρέμματα με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το δασαρχείο αιτήθηκε τελικά το μισό για να λάβει από το υπουργείο Περιβάλλοντος… 74.000 ευρώ. «Εμείς αναλάβαμε με τους πενιχρούς μας πόρους να καθαρίσουμε δύο σημεία: στο Ελαιόρεμα, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και κάτω από την Περιφερειακή Οδό, στον Δήμο Συκεών, με χρηματοδότηση από τον ΑΔΜΗΕ», εξηγεί ο κ. Σάββας.
Επεμβάσεις αντιπυρικής προστασίας έκανε φέτος και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω εργολαβίας. Οπως ανακοινώθηκε, η επέμβαση αφορούσε έκταση 3.000 στρεμμάτων και είχε προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και δεν έγινε με βάση τη μελέτη του δασαρχείου, αλλά με άλλη τεχνική μελέτη. Την παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζήτησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, «οι αρμόδιοι δεν είχαν σπεύσει να καθαρίσουν το δάσος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Με διαδικασίες-εξπρές θα γίνουν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτά που δεν έγιναν εδώ και χρόνια».
Διαφοροποιήσεις δεν υπήρχαν μόνο ως προς το ύψος της χρηματοδότησης, αλλά και ως προς τη μέθοδο που ακολουθήθηκε. «Το Σέιχ Σου είχε τα προηγούμενα χρόνια πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο και έτσι έγιναν αρκετές υλοτομίες. Ομως σε ένα γερασμένο δάσος όπως το Σέιχ Σου, η οργανική ύλη δεν πρέπει να απομακρύνεται. Εμείς ακολουθήσαμε τις οδηγίες των δασολόγων και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και θρυμματίσαμε τα κλαδιά ξαναρίχνοντάς τα στο έδαφος, ώστε να χωνευτούν από τη γη τον χειμώνα και να το εμπλουτίσουν». Αντίθετα, στις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες από το συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας, η οργανική ύλη απομακρύνθηκε με οχήματα. «Ακόμα και η χρήση οχημάτων μέσα στο δάσος θέλει προσοχή, γιατί καταστρέφεται η φυσική αναγέννηση. Εμείς μεταφέραμε από κάποια σημεία τα κλαδιά με μουλάρια για να μην κάνουμε ζημιά», καταλήγει ο κ. Σάββας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η προχθεσινή φωτιά δεν ξέσπασε σε κανένα από τα σημεία στα οποία έγιναν αντιπυρικές εργασίες.