ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χάρτης ECDC: «Πορτοκαλί» Αττική και Κρήτη

Με πορτοκαλί χρώμα απεικονίζονται η Αττική και η Κρήτη στους νέους χάρτες του ECDC

Χάρτης ECDC: «Πορτοκαλί» Αττική και Κρήτη

Με πορτοκαλί χρώμα απεικονίζονται η Αττική και η Κρήτη στους νέους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC).

Στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, μεγάλο τμήμα της χώρας εμφανίζεται με κίτρινο χρώμα (Πελοπόννησος, Νησιά Ιονίου, Νησιά Νοτίου Αιγαίου, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία).

«Πράσινα» είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Στερεά Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Χάρτης ECDC: «Πορτοκαλί» Αττική και Κρήτη-1
Σύνθετος δείκτης. Ποσοστό δηλωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και θετικότητα, τις τελευταίες 14 ημέρες. Πηγή: ECDC

Ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη, στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κύπρος και τμήματα της Ισπανίας, ενώ «πορτοκαλί» είναι η υπόλοιπη Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται ότι η χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.

Χάρτης ECDC: «Πορτοκαλί» Αττική και Κρήτη-2
Ρυθμός διενέργειας τεστ. Πηγή: ECDC

Ως προς τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πράσινο», με την Αττική και την Κρήτη να είναι στο «κίτρινο».

Χάρτης ECDC: «Πορτοκαλί» Αττική και Κρήτη-3
Θετικότητα. Πηγή: ECDC

Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).

Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων

Ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων επιστημόνων φαίνεται πως διασπείρεται η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτριο Θάνο, να τονίζει πως το στέλεχος της εν λόγω παραλλαγής αντιστοιχεί περίπου στο 50% των νέων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο kathimerini.gr o κ. Θάνος επεσήμανε πως η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως και σήμερα το πρωί.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γκάγκα: «Στα 32 έτη ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων – Μετατρέψαμε πάλι κλινικές σε COVID»

Τελευταίες ειδήσεις

2.794 νέα κρούσματα, 6 θάνατοι, 132 διασωληνωμένοι