Τα μέτρα σε εστίαση – ψυχαγωγία και οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Τα μέτρα σε εστίαση – ψυχαγωγία και οι κυρώσεις για τους παραβάτες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από σήμερα με νέο καθεστώς, ενώ όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

Όλα τα νέα μέτρα:

  • Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών
  • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους
  • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
  • Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης
  • Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους

Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

  • Για τα καταστήματα εμβαδού
  • Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Σημάνσεις

Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Τα τρία σήματα των καταστημάτων

Επιπλέον, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις στα καταστήματα: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

ypochreotikos-emvoliasmos-kai-kalokairi-kathimenon-ola-ta-nea-metra6

Στους «Χώρους Covid Free», τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι. Θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων και θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων.

ypochreotikos-emvoliasmos-kai-kalokairi-kathimenon-ola-ta-nea-metra8

Στους «Μεικτούς Χώρους» θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ θα προβλέπονται ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν νοσήσει ή θα έχουν κάνει τεστ.

ypochreotikos-emvoliasmos-kai-kalokairi-kathimenon-ola-ta-nea-metra10

Τέλος, με το συγκεκριμένο σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

Τα σήματα θα τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το https://covidfree.gov.gr/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή