Εμβολιασμός και επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα

Εμβολιασμός και επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θωράκιση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απέναντι στην COVID-19 για τη διασφάλιση της υγείας της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι στην κορυφή της καθημερινής ατζέντας των πρυτανικών αρχών. Εν μέσω πανδημίας, τα περισσότερα πανεπιστήμια κατάφεραν να προσαρμόσουν στον μέγιστο βαθμό τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες μέσω εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξετάσεων. Με τις αντίστοιχες, βέβαια, πολύ σημαντικές κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις.

Δύο μήνες πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου και της προετοιμασίας για το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο παρακολουθούμε τον ρυθμό του εμβολιασμού, την πορεία της μετάλλαξης «Δέλτα» και των νέων στελεχών του κορωνοϊού, τις ανιχνεύσεις στα αστικά λύματα και το πλήθος των κρουσμάτων που νοσηλεύονται στις ειδικές υγειονομικές μονάδες.

Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι έχουμε χρέος να στηρίξουμε το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα με τις δράσεις μας, με τις προτάσεις μας και με τα επιχειρήματα που προσφέρει η επιστήμη μας. Χιλιάδες φοιτητές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα το φθινόπωρο. Είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο από ποτέ την τεράστια σημασία της προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Ο εμβολιασμός φαίνεται να είναι μονόδρομος για το άνοιγμα των ιδρυμάτων. Εάν δεχτούμε ως βάση συζήτησης ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που αποφασίστηκε από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν ταιριάζει με τη φιλελεύθερη κουλτούρα μας, τότε ας μη χάσουμε χρόνο. Ας λάβουμε άμεσα αποφάσεις ώστε τα πανεπιστήμιά μας να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία φοιτητών. Οι αποφάσεις οφείλουν να μην τιμωρούν κανέναν για τις προσωπικές του επιλογές, αλλά παράλληλα να μη στερούν τα δικαιώματα όσων συνειδητά επέλεξαν τον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Ως πανεπιστήμια μπορούμε να γνωρίζουμε το ποσοστό των εμβολιασμένων, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που μας παρέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ποσοστό εμβολιασμού του ενεργού πληθυσμού μιας πανεπιστημιούπολης να είναι ένας κρίσιμος δείκτης, ορισμένος βάσει διεθνών προδιαγραφών, που σε συνδυασμό με πιθανές κινητές μονάδες ανίχνευσης κορωνοϊού μπορεί να καθορίζει τη λειτουργία του ιδρύματος με φυσική παρουσία και με όλα τα μέτρα που προβλέπονται όσο διαρκεί η πανδημία. Ενα πανεπιστήμιο που έχει 80% εμβολιασμένους φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους οφείλει να επιστρέψει στην κανονικότητα με όλα τα μέτρα προστασίας.

Η διά ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων από το νέο ακαδημαϊκό έτος είναι απαραίτητη. Οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις ως ιδρύματα άμεσα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμούς. Ενα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι χωρίς έγκαιρο σχεδιασμό οι απώλειες είναι πολλαπλές. Ας συνεργαστούμε λοιπόν με αίσθημα ευθύνης. Με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την επιστροφή όλων μας στα αμφιθέατρα.
 
* Ο κ. Στράτος Στυλιανίδης είναι αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή