Μαγιορκίνης: Έχει επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα κατά 60%

Μαγιορκίνης: Έχει επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα κατά 60%

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητα του ότι ήδη έχει επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα, εξέφρασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «η αίσθηση μου είναι ότι βρίσκεται πάνω από το 60% των κρουσμάτων».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν φτάσουμε σε ποσοστά της τάξης του 90% για την «Δέλτα», τόνισε ότι δεν επιθυμεί να μπει σε διαδικασία πρόβλεψης, αλλά «είναι εξαιρετικά απίθανο να μην επικρατήσει, όπως επικράτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη του ECDC για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων κι ερωτηθείς αν θα πάμε σε 15.000 κρούσματα ημερησίως ως τις αρχές Αυγούστου, τόνισε ότι «δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να στηρίξουμε μια τέτοια πρόβλεψη», σημειώνοντας ότι «παρατηρούμε επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα».

Διατύπωσε μάλιστα μια μικρή αισιοδοξία ότι «δεν θα φτάσουμε στα τεράστια νούμερα που αναφέρονται».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «λογικά θα είναι ηπιότερο το κύμα σε σχέση με αυτά που είδαμε το προηγούμενο διάστημα», όπως επίσης ότι «η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι ηπιότερη λόγω του εμβολιασμού».

«Ο εμβολιασμός θα κρίνει πόσοι θα καταλήξουν στα νοσοκομεία», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «πρόκειται για μια ασφαλή πράξη, δεν πρέπει κανείς να φοβάται».

Διαβάστε: Η ΚΥΑ για την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας – Όλα τα νέα μέτρα

Πενταπλασιασμός

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προβλέπει ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της υπηρεσίας αυτής, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στη ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία, το ECDC προβλέπει επίπτωση άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα. [Διαβάστε]

ECDC: Ένας στους δύο πλήρως εμβολιασμένος στην Ε.Ε.

Συνολικά 411.128.910 δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ειδικότερα, στις 27 χώρες, το 66,1% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 48,8%.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ανά ηλικιακή κατηγορία, η ομάδα 70-79 ετών είναι αυτή που έχει εμβολιαστεί σε μεγαλύτερο ποσοστό με το 79,9% να είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 84,8% να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα άνω των 80 με το 77,4% να έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 80,6% να έχει λάβει την πρώτη δόση.

Οι ηλικίες με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού είναι οι 18-24 με το 19,2% να έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 39,1% να έχει λάβει την πρώτη δόση. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή