ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερείς στην «Κ» για τους εμβολιασμούς: «Κανέναν δεν μπορείς να επηρεάσεις»

Μιλούν για τους εμβολιασμούς και την επιρροή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας

Ιερείς στην «Κ» για τους εμβολιασμούς: «Κανέναν δεν μπορείς να επηρεάσεις»

Στο Αφράτι, ένα χωριό κοντά στη Χαλκίδα, επικράτησε σάλος πριν από λίγες ημέρες όταν κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός 77χρονου, ο οποίος πέθανε από κορωνοϊό, ο ιερέας άνοιξε το φέρετρο. Ο εν λόγω ιερέας, πατήρ Αγαθάγγελος, λέει στην «Κ» ότι δεν δέχεται στην εκκλησία του πιστούς που φορούν μάσκες – όχι επειδή δεν πιστεύει πως ο κορωνοϊός κολλάει μέσα στην εκκλησία, αλλά γιατί λέει ότι «τα μέτρα της πολιτείας είναι έξω από τον ναό του Θεού».

Αναφέρει πως δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί, ούτε καν στην πρώτη καραντίνα, και ενώ δεν θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι σκευάσματα του αντίχριστου, όπως κάποιοι πιστοί υποστηρίζουν, δηλώνει πως η παρούσα κατάσταση παραπέμπει στην Αποκάλυψη. Παρ’ όλα αυτά, ο πατήρ Αγαθάγγελος επιμένει πως η δική του στάση δεν επηρεάζει κανέναν.

Προ ημερών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. «Ζητήσαμε με κάθε σεβασμό οι άγιοι πατέρες να στηρίξουν και να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Κικίλιας, σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την ευθύνη αλλά και την επιρροή των φορέων της Εκκλησίας. Πόση όμως δύναμη έχει τελικά ο κάθε ιερέας;

«Ο κάθε ιερέας ως επί το πλείστον επιβεβαιώνει μια απόφαση που έχει πάρει ο κάθε πολίτης», δηλώνει ο πατήρ Αγαθάγγελος. «Κανέναν δεν μπορείς να επηρεάσεις, οι άνθρωποι έχουν ήδη προσανατολιστεί», τονίζει, λέγοντας πως οι πιστοί επηρεάζονται περισσότερο από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Κάποιοι ψάχνουν ιερείς των οποίων οι ιδεολογία ταυτίζεται με τη δική τους. Ενας 62χρονος κάτοικος της Λάρισας αναφέρει στην «Κ» πως ο επίσκοπος εκεί είναι «συστημικός» και έτσι ο ίδιος ακούει ομιλίες άλλων ιερέων, οι οποίοι είναι κατά των εμβολίων, ενώ σε ένα μικρό χωριό στην Κρήτη, όπου ο τοπικός ιερέας έχει εμβολιαστεί, κάτοικοι συνεχίζουν να μην θέλουν να εμβολιαστούν.

Ο πατήρ Δαμιανός, λειτουργός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ακροποτάμου στη Θεσσαλονίκη, τονίζει στην «Κ» πως πολλοί πιστοί τον ρωτούν τι να κάνουν: να εμβολιαστούν ή όχι; Παρόλο που ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, δεν θέλει να τους επηρεάσει και πόσο μάλλον να τους επιβάλει τη δική του άποψη, λέει στην «Κ». «Ζητάτε από εμένα να σας πω κάτι που δεν είναι το αντικείμενό μου, επί θεμάτων σώματος εγώ δεν έχω άποψη και δεν πρέπει να έχω άποψη», δηλώνει. Αντί να επηρεάσει τον άμεσο κύκλο του, ο ίδιος έχει δεχθεί κριτική για την επιλογή του να εμβολιαστεί – ένας συγγενής του αρνήθηκε να τον κοινωνήσει, θεωρώντας τον πια «μολυσμένο». Ενας άλλος πνευματικός στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει, έχασε μέρος του ποιμνίου του γιατί δεν τάχθηκε κατά των εμβολίων. 

«Βέβαια μας ζητούν τη γνώμη μας και τους λέμε να ακολουθούν τα μέτρα, να ακολουθούν αυτά που λένε οι επιστήμονες», λέει στην «Κ» ένας ιεροκήρυκας στη Νότια Ελλάδα. «Δεν είμαστε γιατροί, είμαστε γιατροί της ψυχής».

Ο ίδιος κατακρίνει την απόφαση κάποιων ιερέων να μη λειτουργούν πιστούς με μάσκες και τονίζει πως πρέπει οι ιερείς να σέβονται την Ιερά Σύνοδο, συμπληρώνοντας πως η συνεργασία της με την πολιτεία είναι μια θετική πράξη. Και ενώ αρνείται να προτρέψει ή να αποτρέψει πιστούς να κάνουν το εμβόλιο, αποδέχεται πως η Εκκλησία επηρεάζει τον κόσμο. «Δεν το αρνείται κανείς αυτό, ότι επηρεάζει», δηλώνει στην «Κ». «Στην Ελλάδα», τονίζει, «ο κόσμος πιστεύει – οι χριστιανοί που υπάρχουν φυσικά και εμπιστεύονται την Εκκλησία».