Στα τυφλά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε γίναμε όλοι τόσο απαιτητικοί; Οχι ότι είναι κακό να αναζητάει κανείς την καλύτερη ποιότητα, την πρωτοτυπία, την άριστη εξυπηρέτηση, αλλά μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι φεύγουμε για διακοπές σε καινούργιους προορισμούς ή βγαίνουμε για φαγητό, με οπλισμένη τη σκανδάλη, έτοιμοι να στοχεύσουμε προς κάθε παραφωνία, ανορθογραφία ή οτιδήποτε τέλος πάντων δεν ακολουθεί τις δικές μας προδιαγραφές. Εν ολίγοις δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. 

Είχαμε πάντα τόσο υψηλά στάνταρντ ή καταντήσαμε δέσμιοι της εικόνας και της κριτικής; Μήπως πιστεύουμε πως ό,τι διαβάζουμε –σε κριτικές και σχόλια–, και ό,τι βλέπουμε στις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό θα απολαύσουμε; Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. 
Ας δούμε λ.χ. τις πλατφόρμες με τις κριτικές. Για την αξιοπιστία των αξιολογήσεων έχουν ειπωθεί πολλά, όπως και για τις προσπάθειες χειραγώγησης των βαθμολογιών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι κάποιες φορές οι κριτικές σε καταλύματα και εστιατόρια είναι κοντά στην πραγματικότητα και άλλες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση.

Παρ’ όλα αυτά σήμερα δύσκολα θα βρεις κάποιον που δεν θα συμβουλευτεί μια τέτοια πλατφόρμα, είτε ψάχνει για ξενοδοχείο είτε για σουβλατζίδικο. Ακόμη και η μικρότερη διαφορά στη βαθμολογία θα είναι καθοριστική για την τελική επιλογή του χρήστη, ο οποίος πλέον ταξιδεύει, κινείται, τρώει και πίνει, έχοντας βαρυστομαχιάσει προηγουμένως από την υπερβολική κατανάλωση κριτικών και εικόνων. Ακόμη και το Instagram «πουλάει». Ενα όμορφα φωτογραφημένο πιάτο όμως δεν σημαίνει ότι είναι και νόστιμο. 

Η εμπειρία, λοιπόν, περνάει πρώτα μέσα από τα social media και τις πλατφόρμες και μετά αποκτά «σάρκα και οστά». Πηγαίνουμε κάπου διαβασμένοι και «κουρδισμένοι», γνωρίζουμε εκ των προτέρων κάθε λεπτομέρεια ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι έχουμε κάνει μια ασφαλή επιλογή, μια επιλογή που ταιριάζει στα γούστα μας και δεν θα μας προδώσει. 

Φέτος, αποφάσισα να κυνηγήσω την έκπληξη. Δεν θα αναζητήσω την καλύτερη ψαροταβέρνα, το πιο ψαγμένο μπαράκι, τον παραδοσιακό φούρνο. Δεν θα κάνω λίστα από πριν, θα πάω στα τυφλά. Και έτσι θα είναι κάθε μέρα μια πραγματική εμπειρία. Καλή ή κακή. Και οι δυο, άλλωστε, είναι στο πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή