H «εκρηκτική» συμμορία των ΑΤΜ

H «εκρηκτική» συμμορία των ΑΤΜ

Στους τρεις Ελληνες συλληφθέντες αποδίδονται 11 διαρρήξεις και 14 απόπειρες – Η μεθοδολογία και τα λάθη

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντόπιζαν ΑΤΜ που ήταν εγκατεστημένα σε απόμερα σημεία, στις προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών, σούπερ μάρκετ και άλλων εμπορικών καταστημάτων. Χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου και ειδικούς σωλήνες διοχέτευαν από τη σχισμή που βγαίνουν τα χρήματα υγραέριο στο εσωτερικό του μηχανήματος. Με μπαταρία ή ακόμα και με συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser) προκαλούσαν έκρηξη και στη συνέχεια αφαιρούσαν από το εσωτερικό τις κασετίνες με τα χρήματα. 

Ξεκίνησαν τη δράση τους τον Ιανουάριο του 2018 και τη διέκοψαν την άνοιξη του 2020, έχοντας διαπράξει συνολικά 25 κλοπές και απόπειρες κλοπών ΑΤΜ με τη μέθοδο «Flofkraak», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης. Οι τρεις Ελληνες συλληφθέντες στην επιχείρηση που διεξήγαγε την 8η Ιουλίου το τμήμα «Διαρρηκτών» της Ασφάλειας φέρονται, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», να αποκόμισαν λεία 1,2 εκατ. ευρώ. Από την έρευνα της αστυνομίας στα οικονομικά τους στοιχεία, μάλιστα, προέκυψε προσπάθεια νομιμοποίησης των χρημάτων μέσω εταιρειών διεθνών μεταφορών με έδρα τη Βουλγαρία, καθώς επίσης και της εμπορικής εκμετάλλευσης ενός ιδιωτικού χώρου στάθμευσης σκαφών.

Η μέθοδος «Flofkraak», που εφηύραν Ρουμάνοι διαρρήκτες, πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα το 2012. Πέντε χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2017, παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στις επιθέσεις σε ΑΤΜ με στόχο τη διάρρηξή τους. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν αρχικά εύφλεκτα αέρια για να προκαλέσουν έκρηξη, ενώ από τα μέσα του 2019 και μετά στράφηκαν στα κοινά εκρηκτικά.

Εν μέσω του μπαράζ επιθέσεων, η Ασφάλεια προχώρησε την άνοιξη του 2018 σε μια σειρά άρσεων απορρήτου για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων υπόπτων και τη συλλογή δεδομένων από σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η έρευνα ολοκληρώθηκε το πρωί της 8ης Ιουλίου με τη σύλληψη τριών υπόπτων από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας. Πρόκειται για Ελληνες σεσημασμένους για κλοπές, ναρκωτικά και ληστείες. Ο ένας απ’ αυτούς μάλιστα, 45 ετών, περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως «σκληρός ποινικός». Εξέτισε ποινή κάθειρξης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το καλοκαίρι του 2019. Μετά τις απολογίες τους την Τετάρτη στον ανακριτή, και οι τρεις κατηγορούμενοι επέστρεψαν –προσωρινά τουλάχιστον– στη φυλακή.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., την πρώτη διάρρηξη διέπραξαν οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες τα ξημερώματα της 30ής Ιανουαρίου. Φορώντας κουκούλες και σκουρόχρωμα ρούχα για να μη διακρίνονται τα χαρακτηριστικά τους, διέρρηξαν με τη μέθοδο «Flofkraak» μηχάνημα ΑΤΜ που ήταν εγκατεστημένο στην πρόσοψη υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στα Πετράλωνα. Διοχέτευσαν εύφλεκτο αέριο στο εσωτερικό του και προκάλεσαν έκρηξη αφαιρώντας από το εσωτερικό 11.000 ευρώ. Διέφυγαν με ένα Mini Cooper που είχαν κλέψει λίγο νωρίτερα από το Παλαιό Φάληρο.

«Συνήθως, ο συνοδηγός του οχήματος κατευθυνόταν στο ΑΤΜ. Τοποθετούσε τον σωλήνα διοχέτευσης αερίου και με σπινθήρα προκαλούσε έκρηξη. Με τη βοήθεια του οδηγού αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε μόνο τα χρήματα που περιέχονταν σ’ αυτές» αναφέρεται στη δικογραφία που συνέταξε για την υπόθεση το τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς της υπηρεσίας, οι δράστες επέλεγαν ΑΤΜ σε απομακρυσμένα σημεία σε Αττική και Κόρινθο. Ηταν εφοδιασμένα με περισσότερα χρήματα συγκριτικά με εκείνα που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης, ενώ και ο χρόνος ανταπόκρισης της αστυνομίας ήταν μεγαλύτερος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα διαφυγής. Σε μία μόνο περίπτωση, κατάφεραν να αφαιρέσουν 250.000 ευρώ από μηχάνημα αυτόματης ανάληψης στα Βριλήσσια.

Τον Μάιο του 2019, έπειτα από ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες να διαρρήξουν ΑΤΜ με τη γνώριμη σ’ εκείνους μέθοδο, οι κατηγορούμενοι φέρεται να άλλαξαν τρόπο δράσης χρησιμοποιώντας, αντί για εύφλεκτο αέριο, κοινά εκρηκτικά. Κάμερα ασφαλείας που λειτουργούσε έξω από υποκατάστημα της Alpha Bank στην Κηφισιά κατέγραψε τον έναν από τους δράστες να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και να τοποθετεί στο σημείο απ’ όπου βγαίνουν τα χρήματα ένα «ασημίζον παραλληλόγραμμο αντικείμενο, προφανώς εκρηκτική ύλη». Αναψε το φιτίλι και απομακρύνθηκε τρέχοντας, ενώ δευτερόλεπτα μετά σημειώθηκε έκρηξη. Στα δικαστικά έγραφα αναφέρεται ότι οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν σε μορφή «pizza slider» ή σπάτουλας, έτσι ώστε να χωράνε στη σχισμή του μηχανήματος αυτόματης ανάληψης. Η αλλαγή στο… modus operandi συνέπεσε, σύμφωνα με την αστυνομία, με την έξοδο του τρίτου κατηγορουμένου από τη φυλακή.

Η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει στους συλληφθέντες 11 διαρρήξεις ΑΤΜ και 14 απόπειρες. Ο ένας από τους κατηγορουμένους, 33 ετών, ταυτοποιείται, μεταξύ άλλων, από γενετικό υλικό που βρέθηκε κοντά σε διαρρηγμένα ΑΤΜ. Τραυματίστηκε από έκρηξη και αστυνομικοί εντόπισαν κηλίδες αίματος στο σημείο. Κρίσιμη πάντως για τον σχηματισμό της δικογραφίας ήταν η απολογία του δεύτερου κατηγορουμένου, 30 ετών. Οχι μόνο ομολόγησε τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά υπέδειξε ως συνεργούς τους δύο συγκατηγορουμένους του. «Ο Λ… μου είπε να πηγαίνω να τον βοηθάω σε εκρήξεις ΑΤΜ και εγώ θα έπαιρνα ένα μεροκάματο. Στην αρχή πηγαίναμε οι δυο μας και μετά ερχόταν και ο Β…» είπε, μεταξύ άλλων, στην προανακριτική απολογία του, την οποία πάντως ανασκεύασε ενώπιον του ανακριτή. Ο τρίτος κατηγορούμενος, 45χρονος ποινικός, αρνείται τις κατηγορίες. Υποστηρίζει ότι δεν προκύπτει η παραμικρή εμπλοκή του στην υπόθεση. Στο απολογητικό υπόμνημά του μάλιστα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε μια υπόθεση που εκτείνεται σε βάθος δύο και πλέον ετών, με πλήθος ερευνών άρσεων απορρήτου, έρευνες αποτυπωμάτων και φυσική παρακολούθηση, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να με συνδέει με τις αποδιδόμενες πράξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή