ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη η διασπορά της Μετάλλαξης Δέλτα – Επίκεινται ανακοινώσεις

Μεγάλη η διασπορά της Μετάλλαξης Δέλτα – Επίκεινται ανακοινώσεις

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ λόγω της ραγδαίας διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν έκτακτες ανακοινώσεις το απόγευμα.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση με τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού, αλλά και για τις μεταλλάξεις που καταδεικνύουν την ταχύτητα της «Δέλτα». 

Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει κανονικά κάθε Πέμπτη τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, ωστόσο οι αριθμοί φαίνεται πως είναι ανησυχητικοί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από ειδικούς έχουν υπογραμμίσει ότι η Μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει εντός του καλοκαιριού.

Διαβάστε: Λοιμωξιολόγοι μιλούν στην «Κ» για την έξαρση στη Μύκονο

Μαξίμου 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής», το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να αξιοποιήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας δύο νέα όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» αλλά και της απροθυμίας μερίδας πολιτών να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα κάνει άμεσα δεκτή τυχόν εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμού για την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία είναι ήδη μερικές χώρες που έχουν εγκρίνει το εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες.

Επιπλέον, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, που επί του παρόντος θα αφορά μόνον στους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς. 

Η άνοδος του ποσοστού των εμβολιασμένων αποτελεί τη μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα των επόμενων εβδομάδων, για δύο λόγους.

Πρώτον, οι μεταλλάξεις έχουν καταστήσει τον ιό σαφώς πιο επικίνδυνο και η χώρα δεν μπορεί να εισέλθει στο φθινόπωρο, που θα συνεπάγεται επιστροφή στους κλειστούς χώρους, «ανοχύρωτη». 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι που έχει τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου πρέπει η χώρα να έχει εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Δεύτερον, πλέον προσμετράται το ενδεχόμενο να αποδειχθεί πως ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορεί έπειτα από διάστημα πέραν των έξι-οκτώ μηνών να χρειάζονται και τρίτη δόση, κατεύθυνση προς την οποία φαίνεται πως κινείται το Ισραήλ.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές πως το «τείχος προστασίας» που πιστεύεται ότι έχει οικοδομηθεί μέχρι τώρα δεν θα είναι τόσο ισχυρό. Θα έχει «κενά», τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με μια τρίτη δόση, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει πως το σύνολο όσων έχουν κάνει τις δύο δόσεις θα σπεύσει και για την «ενισχυτική» και ότι δεν θα υπάρξουν «διαρροές».  [Διαβάστε]