Κορωνοϊός: 20.000 εμβολιαστικά ραντεβού για τους εφήβους 15-17 ετών

Κορωνοϊός: 20.000 εμβολιαστικά ραντεβού για τους εφήβους 15-17 ετών

Ανακοινώσεις για την πορεία του εμβολιασμού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Ραντεβού για εμβολιασμό αυθημερόν θα μπορούν να κλείνουν από αύριο οι πολίτες, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εμβόλια.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι σε 20.000 εφήβους ανέρχονται τα εμβολιαστικά ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικιακή ομάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή. «Το τελευταίο διάστημα πρώτη σε ραντεβού είναι η ομάδα 18-24», πρόσθεσε.

Κατ’ οίκον εμβολιασμός

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Την αίτηση θα την κάνουν οι γιατροί των πολιτών που βρίσκονται σε δυσκολία, είτε ιδιώτες είτε του δημόσιου τομέα.

Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα γίνονται με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, ενώ για το κλείσιμο των ραντεβού απαιτούνται κάποια συγκεκριμένα κριτήρια που είναι τα εξής: Άτομα που έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητάς τους και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης, πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό και περιπτώσεις βαριάς ψυχικής ή νοητικής νόσου.

Οι αριθμοί του εμβολιασμού

Ανακοίνωσε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 85.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 4.626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.

Κορωνοϊός: 20.000 εμβολιαστικά ραντεβού για τους εφήβους 15-17 ετών-1

Θεοδωρίδου: Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα 

«Κανένα εμβόλιο που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί εμβρυικά κύτταρα», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα. «Δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των παραπάνω εμβολίων τα οποία αντίθετα σώζουν ζωές», τόνισε. [Διαβάστε αναλυτικά]

Η κ. Θεοδωρίδου απάντησε για τον όρο «πειραματικό εμβόλιο», σημειώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν ισχύει ο όρος. «Όλα έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια τους», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε δε στον ρόλο της Εκκλησίας προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας που ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. «Ο πράος λόγος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι πιο πειστικός από το στεγνό λόγο των επιστημόνων», τόνισε η καθηγήτρια.

«Ο κάθε ένας από μας να πείσει άλλον ένα ώστε η επιδημία που μας ταλαιπωρεί να γίνει παρελθόν», κατέληξε.

Κρούσματα

Σε 1.834 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.858.

Παράλληλα, σε 123 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]

Μετάλλαξη Δέλτα

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ λόγω της ραγδαίας διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, με τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού να δείχνουν τη μεγάλη εξάπλωση του εν λόγω στελέχους.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει κανονικά κάθε Πέμπτη τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, ωστόσο οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021. [Διαβάστε]