Παραιτήσεις με αιχμές για Σχινιά

Παραιτήσεις με αιχμές για Σχινιά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε το διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Σχινιά. Αιτία, οι επεμβάσεις του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της φυσικής αναγέννησης του προστατευόμενου δάσους σε μια μεγάλη ζώνη.

Σύμφωνα με την απόφαση του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι επεμβάσεις –που ξεκίνησαν από ιδιωτικό συνεργείο μισθωμένο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 23 Ιουνίου– έγιναν με τρόπο ανεπίτρεπτο επιστημονικά. Παραθέτοντας το χρονικό της υπόθεσης, ο φορέας υποστηρίζει ότι ο εργολάβος αγνόησε καθ’ υπαγόρευσιν του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τις υποδείξεις του, αλλά και τις υποδείξεις του δασαρχείου και πραγματοποίησε βαριές επεμβάσεις μέσα στις ζώνες Α1 και Α3 του εθνικού πάρκου. 

«Αποτέλεσμα είναι η συνέχιση των εργασιών μέχρι και σήμερα περιλαμβάνοντας πλήρη αποψίλωση της βλάστησης του υπορόφου με ελκυστήρα – καταστροφέα (σ.σ. τροχοφόρο μηχάνημα αποψίλωσης), η είσοδος και μόνο του οποίου καταστρέφει την οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς, ενώ η αποκλάδωση χλωρών κλάδων των ιστάμενων δένδρων, εκτιμώμενης ηλικίας 45-55 ετών, εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητας, ανάπτυξης και καρποφορίας των δένδρων του πευκοδάσους κουκουναριάς. Η απομάκρυνση της βιομάζας γίνεται με τη χρήση φορτηγού, το οποίο αναγκαστικά εισέρχεται εντός των περιοχών των επεμβάσεων», αναφέρει η απόφαση του φορέα.

Οπως επισημαίνεται, οι εργασίες γίνονται βάσει τεχνικής έκθεσης (και όχι των εγκεκριμένων από το δασαρχείο υποδείξεων του φορέα, που υποβλήθηκαν έναν μήνα πριν από την έναρξη των εργασιών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), η οποία ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον φορέα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του. Το Δ.Σ. του φορέα καταλήγει υποβάλλοντας την παραίτησή του. «Αν και ο φορέας έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, οι αποφάσεις του Δ.Σ. του αγνοούνται παντελώς και συνεχώς κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο από το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σαν να μην υφίσταται φορέας, καθόσον άλλοι αποφασίζουν για εμάς και χωρίς εμάς. Το σύνολο των ανωτέρω θίγει την επιστημονική κατάρτιση, την προσωπικότητα και το κύρος των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Δ.Σ., τα οποία προσφέρουν συνεχώς και χωρίς οιονδήποτε οικονομικό όφελος τις υπηρεσίες τους στον φορέα διαχείρισης», καταλήγει η απόφαση. Μία ημέρα νωρίτερα, ο φορέας έστειλε επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας κοινοτική παρέμβαση για την παύση των εργασιών.

Η «Κ» επικοινώνησε με τους υφυπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά και Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις τους, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οταν η «Κ» έφερε για πρώτη φορά την υπόθεση στο φως, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι είχαν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, οι επεμβάσεις είχαν υποδειχθεί από επιστήμονες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δεν υπήρξε καταστροφή προστατευόμενων ειδών (βλ. «Κ» 17.6.21). Ανάλογη άποψη είχε καταθέσει και ο κ. Αμυράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή