Κορωνοϊός: Τριπλή ανησυχία από το ρεκόρ κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Τριπλή ανησυχία από το ρεκόρ κρουσμάτων

Προβληματίζουν το ρεκόρ κρουσμάτων, η αύξηση νέων νοσηλειών και η πορεία της πανδημίας στα νησιά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων τριών μηνών καταγράφηκε χθες στη χώρα μας, με τους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς να συνεχίζουν να προβληματίζουν υγειονομικές αρχές και επιστήμονες. Την ίδια στιγμή, συνεχή και ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 που δηλώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες της καταγραφής ήταν 3.565, ο υψηλότερος αριθμός που ανακοινώνεται σε αυτό το τέταρτο κύμα, αλλά και το τελευταίο τρίμηνο και συγκεκριμένα από τις 20 Απριλίου 2021, όταν είχαν καταγραφεί 3.789 μολύνσεις. Από τα νέα κρούσματα, 1.607 εντοπίστηκαν στην Αττική, 256 στη Θεσσαλονίκη, 153 στο Ηράκλειο και 94 στο Ρέθυμνο. Στη Μύκονο διαγνώσθηκαν 37 νέα κρούσματα, στην Πάρο 34, στη Θήρα 58 και στη Ρόδο 48. Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχονται. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 260% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αυξητική τάση ήταν έντονη στις αρχές της εβδομάδας και στη συνέχεια ομαλοποιήθηκε.

Στην Αττική καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 219%, με το ιικό φορτίο στα λύματα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, να είναι πλέον σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, από πολύ χαμηλή βάση ξεκίνησε το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης και αυξήθηκε κατά 255%. Αναφορικά με την Κρήτη, αύξηση της τάξης του 176% καταγράφηκε στα Χανιά, κατά 110% στον Αγιο Νικόλαο και κατά 24% στο Ρέθυμνο, ενώ μείωση (-74%) παρατηρήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου, όπου ωστόσο η συγκέντρωση του ιικού φορτίου χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.  
9 νεκροί – 121 σε ΜΕΘ

Μονοψήφιος παραμένει ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται ημερησίως (9 χθες). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 121 ασθενείς με COVID-19. 

Oι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν προχθές 136. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κάνουν λόγο για επικίνδυνη αύξηση των προσελεύσεων και των νέων νοσηλειών περιστατικών COVID-19. Οπως αναφέρει ενδεικτικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, κατά την προχθεσινή εφημερία του Αττικόν απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο 137 ύποπτα περιστατικά και εισήχθησαν 31 ασθενείς θετικοί στη νόσο. Χθες νοσηλεύονταν στο Αττικόν σε απλές κλίνες COVID 43 ασθενείς και στη ΜΕΘ δύο ασθενείς. 

Πριν από 15 ημέρες οι προσελεύσεις ύποπτων περιστατικών στην εφημερία του Αττικόν ήταν 25, στις κλινικές νοσηλεύονταν 8 ασθενείς και στη ΜΕΘ ένας ασθενής με COVID-19.

Ο Β. Κικίλιας στα Σπάτα

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι προσπάθειες των αρμοδίων να πείσουν τους διστακτικούς να εμβολιαστούν. Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε τον καταυλισμό Ρομά στην περιοχή Κλιάφα στα Σπάτα Αττικής, παροτρύνοντας τους κατοίκους να εμβολιαστούν. 

«Συνομίλησα εδώ με νέα παιδιά, με τις οικογένειές τους. Με πολύ μεγάλη συναίσθηση του καθήκοντος, αγάπη και σεβασμό, θέλουμε να πείσουμε όσους πολλούς συμπολίτες μας γίνεται για τις ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή