54 πυροσβέστες εκτός ΕΜΑΚ γιατί δεν εμβολιάστηκαν

54 πυροσβέστες εκτός ΕΜΑΚ γιατί δεν εμβολιάστηκαν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ΕΜΑΚ βρίσκονται από χθες 54 πυροσβέστες που δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό, όπως όριζε παλαιότερη διαταγή του αρχηγού του σώματος Στέφανου Κολοκούρη. 

Σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου, οι μετακινήσεις έγιναν κατόπιν συνεννόησης των πυροσβεστών με τη διοίκηση του σώματος. 

Ορισμένοι από τους 54 δήλωσαν ότι δεν εμβολιάστηκαν λόγω αμέλειας ή λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών (πυρκαγιές σε Κόρινθο και Σάμο), με το αρχηγείο να διευκρινίζει ότι, σε περίπτωση που ολοκληρώσουν τη διαδικασία, μπορούν να επιστρέψουν στη μονάδα εφόσον το επιθυμούν. 

«Η πόρτα της ΕΜΑΚ είναι πάντα ανοιχτή για όποιους από τους 54 πυροσβέστες, που έχουν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία, εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και θέλουν να επιστρέψουν», ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

400 συνολικά

Στις 8 ΕΜΑΚ ανά την επικράτεια υπηρετούν συνολικά 400 πυροσβέστες. Στις 18 Μαΐου το αρχηγείο του Σώματος εξέδωσε διαταγή με τίτλο «εμβολιασμός υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών». Προέβλεπε ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία θα υπηρετούν «μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στον σχετικό εμβολιασμό».  

Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι η ΕΜΑΚ συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) και το προσωπικό της οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου, εάν ζητηθεί, να μπορεί να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης ανά τον κόσμο. 

Δόθηκε αρχικά διορία έως την 11η Ιουνίου για την έναρξη ισχύος της διαταγής, η οποία παρατάθηκε σιωπηρά για ακόμα ένα μήνα.  

Πού υπηρετούσαν

Από το σύνολο του προσωπικού της ΕΜΑΚ δεν εμβολιάστηκαν 54. Από αυτούς οι 19 υπηρετούσαν στην 1η ΕΜΑΚ που έχει την έδρα της στην Αθήνα. Στις υπόλοιπες μονάδες κατά μέσον όρο πέντε πυροσβέστες δεν εμβολιάστηκαν και μετακινούνται. Μεταξύ αυτών βρίσκονται, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, και αρνητές του εμβολίου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν πρόκειται να επεκταθεί σε άλλες μονάδες και υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή