Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Θήβας και των γύρω περιοχών η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε την πόλη στις 8.05 χθες το πρωί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 2 χλμ. βορειοανατολικά της Θήβας, με εστιακό βάθος περίπου 10 χλμ., ενώ έγινε αισθητός και στην Αττική. Αυτό που προβληματίζει κατοίκους και επιστήμονες δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη δόνηση, αλλά κυρίως το γεγονός πως από τις 10 Ιουλίου εξελίσσεται ένας… χορός Ρίχτερ στη Θήβα. Από τις 10 Ιουλίου μέχρι χθες το μεσημέρι, 20 Ιουλίου, εκδηλώθηκαν 306 σεισμικές δονήσεις. Η πιο ισχυρή πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου και ήταν μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, με τη χθεσινή των 4,1 Ρίχτερ να ακολουθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, μετά την πρωινή δόνηση, επακολούθησαν 35 σεισμοί.
«Εχουμε μια σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, η οποία φαίνεται να κινείται ως σμηνοσειρά», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Σύμφωνα με την εμπειρία μας, θα εξελιχθεί για αρκετές εβδομάδες», συμπληρώνει. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και ταυτόχρονα να επαγρυπνούν.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει αναπτύξει ένα δίκτυο παρακολούθησης της σεισμικής ακολουθίας, τοποθετώντας τρεις σταθμούς γύρω από τη Θήβα, ενώ λαμβάνονται στοιχεία και από έναν ακόμα. «Οι σεισμικές δονήσεις εκδηλώνονται σε βάθη 6-11 χλμ., που θεωρούνται φυσιολογικά. Αρκετές είναι πολύ μικρής ισχύος, για παράδειγμα 1,2 Ρίχτερ, άλλες αρκετά μεγαλύτερες. Συμβαίνουν όμως σε έναν πολύ μικρό χώρο, γύρω από έναν άξονα 5 χλμ., κάτω από την πόλη της Θήβας και λίγα χιλιόμετρα ανατολικά και δυτικά, από τον Ελεώνα ανατολικά μέχρι τη Βάγια δυτικά, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους», εξηγεί ο σεισμολόγος.
Οπως αναφέρει ο κ. Γκανάς, «το συγκεκριμένο ρήγμα δεν είναι χαρτογραφημένο κυρίως λόγω της σύστασης των πετρωμάτων του, που όντας σαθρά δεν διευκολύνουν την αποτύπωσή του. Ετσι δεν είναι σαφής η κατάστασή του. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς».
«Είναι φυσιολογική η ανησυχία των κατοίκων», σημειώνει ο κ. Γκανάς, εκτιμώντας πως η εξέλιξη θα κινηθεί στο πλαίσιο της «σμηνοσειράς», δηλαδή των πολλών σεισμών επί μεγάλο χρονικό διάστημα, που όμως δεν ξεπερνούν ένα επίπεδο. Ας σημειωθεί πως η Θήβα ανήκει στη Ζώνη 2 όσον αφορά τη σεισμική επικινδυνότητα (σε ενδιάμεση βαθμίδα, στη Ζώνη 3, ανήκουν τα σεισμογενή Ιόνια νησιά), που σημαίνει αντίστοιχο οικοδομικό κανονισμό.