ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός: Η Ιερά Σύνοδος μιλάει «προς τον λαό»

Εγκύκλιος της ΔΙΣ στο πλαίσιο συνεργασίας θρησκείας και επιστήμης ενάντια στην COVID-19

Εμβολιασμός: Η Ιερά Σύνοδος μιλάει «προς τον λαό»

«Οι χριστιανοί ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν». Αυτός είναι ο τίτλος της εγκυκλίου «Προς τον λαό», που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) έστειλε στις μητροπόλεις για να διαβαστεί στους ναούς, ώστε να παρακινηθούν και οι πιστοί –αλλά και οι ιερείς– να εμβολιαστούν. Ουσιαστικά, η Εκκλησία εντείνει τη δράση της υπέρ των εμβολιασμών και με δώδεκα ερωτήσεις – απαντήσεις δίνει διευκρινίσεις για όλες τις κρίσιμες απορίες που μπορεί να διατυπωθούν από τους πιστούς. Οι απαντήσεις δόθηκαν από τους αρμοδίους, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας με τα μέλη της ΔΙΣ. Αλλωστε, στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και επιστήμης αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπό του από τον Δήμο Λεβαδέων. «Οσοι πολεμούν θρησκεία και επιστήμη είναι σε λανθασμένο δρόμο. Η θρησκεία και η επιστήμη έχουν τον χώρο τους και έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν. Αλλωστε είναι υποχρεωμένοι σε αυτή τη συνεργασία», είπε.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο δίνονται εξηγήσεις για το εάν ο εμβολιασμός προστατεύει από τη μετάλλαξη «Δέλτα» («όλα τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία για την αποφυγή σοβαρής νόσησης, διασωλήνωσης και θανάτου, όπως και για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος και να μπει στο νοσοκομείο. Η υψηλή αυτή προστασία ισχύει και για τη μεταλλαγή “Δέλτα”» είναι η απάντηση) και για την περίπτωση να χρειαστεί τρίτη ή και τέταρτη δόση εμβολιασμού έπειτα από τον αρχικό (δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις επειδή ακόμη μαθαίνουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη νόσηση). 

«Δεν περιέχουν μικροτσίπ»

Επίσης, η εγκύκλιος απαντά στο επιχείρημα ορισμένων ότι το εμβόλιο περιέχει εμβρυικά κύτταρα. «Κανένα από τα εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα» είναι η απάντηση, ενώ επισημαίνεται πως «το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα του εμβολιαζόμενου ατόμου».

«Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 δεν περιέχουν μικροτσίπ. Αυτά είναι εξωπραγματικές θεωρίες, οι οποίες βασίζονται σε μία λανθασμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που πραγματοποιείται στο Διαδίκτυο», τονίζεται σε άλλη απάντηση, ενώ η ΔΙΣ προσθέτει ότι «τα σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι ασφαλή».

Η ΔΙΣ στην εγκύκλιό της απαντά στις ανησυχίες ότι ο εμβολιασμός μπορεί να στερήσει τη δυνατότητα στους εμβολιασμένους να τεκνοποιήσουν. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την τεκνοποίηση από τον εμβολιασμό. Δεν έχει διαπιστωθεί βλαπτική επίδραση από το εμβόλιο στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών», λέει η εγκύκλιος. 

Και η ΔΙΣ καταλήγει: «Ο εμβολιασμός αποτελεί μέγιστη πράξη ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο, ενώ το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την αγιογραφική, πατερική και κανονική διδασκαλία της αγίας μας Εκκλησίας. Κατά συνέπεια τα μέλη της εκκλησίας μπορούν ελεύθερα, σύμφωνα με την υπόδειξη του ιατρού τους, να επιλέξουν την πράξη του εμβολιασμού, δίχως τον οποιονδήποτε φόβο ότι αυτή η επιλογή θα έχει επίπτωση στη σχέση τους με τον Θεό και την Εκκλησία ή και σε αυτήν τη σωτηρία τους».