Περιβαλλοντικός «φρουρός»

Θα παρακολουθεί την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή Αγρινίου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρόλο «φρουρού» για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου αναδεικνύεται η λειτουργία του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου, αφού, εκτός από την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της περιβαλλοντικής κατάστασης σημαντικών λιμναίων υδάτων, θα παρατηρεί και τις παράνομες αλλαγές στις χρήσεις γης.

Παράλληλα, θα είναι και ένας σημαντικός σύμμαχος των αγροτών, αφού θα παρατηρεί την καλλιεργητική εξέλιξη, με σκοπό να αξιοποιηθεί η πλούσια πεδιάδα της περιοχής, ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής. Ηδη, ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου υπέγραψε τη σύμβαση για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του παρατηρητηρίου, προϋπολογισμού 291.400 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». 

Αναφερόμενος στο παρατηρητήριο, ο δήμαρχος σημείωσε ότι «υλοποιούμε έργα που όχι μόνο αναβαθμίζουν την καθημερινότητα, αλλά προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής των πολιτών με περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Μάλιστα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «επενδύοντας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και στην ενημέρωση των πολιτών, προστατεύουμε την εθνική περιουσία μας».

Περιβαλλοντικός «φρουρός»-1

Επίσης, το παρατηρητήριο θα διαθέτει σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και σύστημα παρακολούθησης υδάτινων πόρων με τη λειτουργία τηλεμετρικού, ποιοτικού και ποσοτικού, ελέγχου. Ακόμη, μέσω του παρατηρητηρίου θα παρέχεται η δυνατότητα σύγκρισης δορυφορικών εικόνων και τηλεπισκοπικών δεικτών για την ίδια περιοχή, αλλά σε διαφορετική χρονική στιγμή, έτσι ώστε να εντοπίζονται εύκολα αλλαγές στις χρήσεις γης που σχετίζονται με ανθρωπογενείς παρεμβάσεις ή και φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα πλημμύρες ή πυρκαγιές.

Συγχρόνως θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης βασικών δεικτών ποιότητας, όπως χλωροφύλλη και θερμοκρασία, με σκοπό την ακριβή εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης σημαντικών λιμναίων υδάτων, όπως της Τριχωνίδας, της Λυσιμαχείας, της Οζερού, του Καστρακίου, των Κρεμαστών και της Στράτου, στο πλαίσιο δράσεων προστασίας και διαχείρισης υδάτινων πόρων αλλά και της τουριστικής αξιοποίησής τους.

Οσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες, οι γεωπόνοι και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε τηλεπισκοπικούς δείκτες σχετικούς με τη μοντελοποίηση της εδαφικής υγρασίας και της καλλιεργητικής εξέλιξης. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί η πλούσια πεδιάδα της περιοχής και θα ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων.

Εκτός όμως από το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο, ο Δήμος Αγρινίου προχωράει στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας, από τη λειτουργία της οποίας αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 500 οικογένειες δημοτών. Η υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Αγρινίου Συν.Πε., σύμφωνα με τον δήμο, «θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης».  

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, «αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η νομοθεσία για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνία, ενώ εξοικονομούμε ενέργεια και πόρους, περιορίζοντας τα έξοδα του δήμου». Παράλληλα τονίζει ότι «θα μπορέσουμε να ανταποδώσουμε στους δημότες μας, μειώνοντας αρχικά τα δημοτικά τέλη, ενώ μακροπρόθεσμα θα καλύψουμε το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 500 οικογένειες», ενώ «θα μπορέσουμε να καλύψουμε και το σκέλος που αφορά τους φορτιστές για την ηλεκτροκίνηση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή