Το παλιό Δημοτικό της Φιλοθέης εκπέμπει SOS

Το παλιό Δημοτικό της Φιλοθέης εκπέμπει SOS

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσαρέσκειά τους για την κατάντια ενός εμβληματικού κτιρίου, το οποίο εδώ και είκοσι χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, εκφράζουν κάτοικοι της Φιλοθέης. Πρόκειται για το πάλαι ποτέ Δημοτικό της Φιλοθέης, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 90 ετών. «Είναι ένα από τα πρώτα κτίσματα στην Κηπούπολη της Φιλοθέης, βρίσκεται στην πλατεία Δροσοπούλου, επί των οδών Εϋνάρδου – Ζωσιμά, δηλαδή ένα από τα πιο όμορφα σημεία της συνοικίας μας», εξηγεί στην «Κ» η Ελίνα Νικητιάδη, συντονίστρια της ομάδας που αρχικά συστάθηκε μέσω Facebook με στόχο τη συλλογή αρχειακού υλικού για την ιστορία της Φιλοθέης. 

Το κτίσμα ανεγέρθη το 1933 από τον τότε οικοδομικό συνεταιρισμό των υπαλλήλων της Εθνικής Τραπέζης, με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, ενώ αργότερα, στη διάρκεια της Κατοχής, επιτάχθηκε από τους κατακτητές. Μεταπολεμικά αξιοποιήθηκε ως δημοτικό σχολείο, στο οποίο φοίτησαν χιλιάδες παιδιά της περιοχής. Το 2002 έπαψε η λειτουργία του ως σχολείου και έκτοτε αφέθηκε στη φθορά του χρόνου και στους βανδαλισμούς. 

«Στη διάρκεια της καραντίνας πολλά παιδιά άρχισαν είτε να εξερευνούν το υπό κατάρρευση κτίριο είτε να περιδιαβαίνουν στον περιβάλλοντα χώρο, που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια δεν είχε καθαριστεί», διηγείται η ίδια, απόφοιτος του σχολείου, για το μέλλον του οποίου αγωνιά. Αυτό προκάλεσε αυτόματα την περίφραξη του χώρου με συρματόπλεγμα από τους ιδιοκτήτες. «Η πολυετής εγκατάλειψη του ακινήτου, ωστόσο, υποδηλώνει έλλειψη ενδιαφέροντος ή δυσκολία διαχείρισης εκ μέρους τους, εξ ου και καλούμε την Πολιτεία να μεριμνήσει για τη διάσωση του κτίσματος», σημειώνει. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο ή να αγοραστεί απευθείας από τον δήμο, ο οποίος θα μπορούσε να στεγάσει βιβλιοθήκη ή χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εναλλακτικά, ο δήμος θα μπορούσε να αναλάβει το κτίσμα σε σύμπραξη με την Εθνική Τράπεζα, η οποία «έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της περιοχής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή