Ε-books και audio books: Στο 6% ο ΦΠΑ σε οπτικά και ακουστικά βιβλία 

Ε-books και audio books: Στο 6% ο ΦΠΑ σε οπτικά και ακουστικά βιβλία 

Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, από 24% προηγουμένως, μεταφέρονται πλέον και τα οπτικά και τα ακουστικά βιβλία (e-books και audio books)

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, από 24% προηγουμένως, μεταφέρονται πλέον και τα οπτικά και τα ακουστικά βιβλία (e-books και audio books), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η σχετική τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ εντάχθηκε στον Νόμο 4818/2021 (ΦΕΚ 124/Α/18-7-2021).

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «με τη μεταφορά στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% των οπτικών και ακουστικών βιβλίων, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του χώρου του βιβλίου».

«Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συζήτησης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020. Ευχαριστώ τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας, αλλά κυρίως στο αίτημα των επαγγελματιών και του κοινού. Η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί κίνητρο για ενίσχυση της ζήτησης των συγκεκριμένων μορφών βιβλίων» πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε από την πλευρά του: «Πρόκειται για μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη της ουσιαστικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις και τομές στον πολιτισμό, που προϋποθέτουν διυπουργική συνεργασία».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά, δίνοντας ώθηση σε μία νέα πτυχή του κλάδου του βιβλίου, εν όψει μάλιστα και των προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού και κατάρτισης που έχει εντάξει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον σύγχρονο πολιτισμό, που θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων στους εκδότες να εκσυγχρονίσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, αλλά και της συνολικής ανόδου των πωλήσεων e-books και audio books διεθνώς. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία, καθώς θα καταστήσει περισσότερα βιβλία προσβάσιμα σε ψηφιακή μορφή» συμπλήρωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή