Γιατί το δημογραφικό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα;

Γιατί το δημογραφικό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα;

Αναζητώντας τις αιτίες καθώς και προτάσεις για να βρεθούν λύσεις για το μέλλον της χώρας.

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που τα τελευταία χρόνια αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και ειδικά τη χώρα μας, είναι το δημογραφικό. Ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει και τα νούμερα που το επιβεβαιώνουν είναι ανησυχητικά για το μέλλον.

Tο 1961, το 8,3% μόλις του πληθυσμού της Ελλάδας ήταν γηραιότεροι των 65 ετών, ενώ το 26,2% νεότερο των 14 ετών. Το 2020, η διαφορά στη σύνθεση του πληθυσμού ήταν αξιοσημείωτη, καθώς το 22,3% ήταν άνω των 65 ετών και μόλις το 14,2% κάτω των 14 ετών. Ο δείκτης γήρανσης στη χώρα (που μετριέται από τον λόγο του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών προς τον πληθυσμό ηλικίας έως 14 ετών) είναι 156,2 (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2020), ένα νούμερο που σίγουρα δεν θεωρείται ενθαρρυντικό, ενώ οι ενδείξεις για το μέλλον θέλουν τη μείωση του πληθυσμού να γίνεται ακόμη εντονότερη. Ενδεικτικά, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο ίδιος δείκτης το 1961 ήταν στο 30,6.

Σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας διαΝΕΟσις (που έχουν δημοσιευτεί σε έρευνα του 2016), ο πληθυσμός της χώρας μας, από τα 10,7 εκατομμύρια που είναι σήμερα, το 2050 θα μειωθεί στα 10 εκατομμύρια σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο ή ακόμη και στα 8,3 εκατομμύρια σύμφωνα με το απαισιόδοξο. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από περίπου 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ η διάμεση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951 – και 44 έτη στη διάρκεια της έρευνας – αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 έως 8 έτη.

Γιατί τα νέα ζευγάρια δεν αποκτούν παιδιά;

Γιατί το δημογραφικό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα;-1

Ποιοι είναι οι λόγοι για το δημογραφικό πρόβλημα και ποιες είναι εκείνες οι περιοχές στις οποίες είναι εντονότερο; Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπογεννητικότητας παρουσιάζεται σε ακριτικά μέρη, όπως νησιά ή ορεινές ημιαστικές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε δομές υγείας είναι δύσκολη. Η έλλειψη υπηρεσιών υγείας είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους για τους οποίους τα νέα ζευγάρια δεν παίρνουν την απόφαση να αποκτήσουν παιδιά. Η διαθεσιμότητα, η πρόσβαση, αλλά και η ποιότητα των δομών υγείας αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των υποψήφιων γονέων όσον αφορά τη σωστή παροχή φροντίδας και την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους. Και στο σύνολο της χώρας ωστόσο, ακόμη και σε “προνομιούχες”, όσον αφορά υπηρεσίες υγείας, αστικές περιοχές, προβλήματα που σχετίζονται με το οικογενειακό εισόδημα ή την αβεβαιότητα στον εργασιακό χώρο (τα οποία μάλιστα εντάθηκαν σημαντικά την περίοδο της πανδημίας) έχουν κάνει πολλά ζευγάρια διστακτικά, όσον αφορά τη μεγάλη απόφαση. Φυσικά, δεν πρέπει να υποτιμάται η δυσκολία του διπλού ρόλου της μητέρας-εργαζόμενης, που, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί έναν συνδυασμό, ο οποίος απαιτεί αρωγή και υποστήριξη προς τις γυναίκες τόσο στο εργασιακό τους περιβάλλον όσο και στο σπίτι.

Πρωτοβουλίες και δράσεις για το δημογραφικό πρόβλημα

Γιατί το δημογραφικό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα;-2

Στη σκιά μίας περιόδου που σημαδεύτηκε από τις συνέπειες της πανδημίας σε πολλά επίπεδα, η προσοχή που πρέπει να δοθεί από κάθε τομέα στο δημογραφικό πρόβλημα είναι δεδομένη και είναι σημαντικό να υπάρχουν δράσεις και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν προς την επίλυσή του. Αρκετές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από τον δημόσιο, για την ενθάρρυνση ζευγαριών που διστάζουν ή δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί χωρίς υποστήριξη. Με υπευθυνότητα και διάθεση να υποστηρίξει αυτούς που το χρειάζονται, η Eurobank αναλαμβάνει τις δικές της δράσεις για το δημογραφικό, μέσω της νέας πρωτοβουλίας “ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια”.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα προνομίων για νέους γονείς που κατοικούν σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, που τους προσφέρει στήριξη μετά την απόκτηση παιδιού (που έχει γεννηθεί μετά την 01/04/2021). Τα προνόμια είναι διαθέσιμα σε νέους γονείς που κατοικούν συγκεκριμένα στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Σάμου, Xίου και Δωδεκανήσου.

Σε αυτά περιλαμβάνεται 10% €πιστροφή στις αγορές για το παιδί από καταστήματα και e-shops βρεφικών και παιδικών ειδών, αλλά και το να μπορούν να ανοίξουν τον λογαριασμό Μεγαλώνω με προνομιακό επιτόκιο. Επιπλέον, μπορούν να αποκτήσουν έκπτωση 1,00% σε στεγαστικό δάνειο με προνόμια για την αγορά κύριας ή πρώτης κατοικίας, αλλά και δωρεάν ασφάλεια υγείας παιδιού που εξασφαλίζει δύο χρόνια δωρεάν εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και αεροδιακομιδής.

Η Eurobank συνεργάζεται με ΜΚΟ για τις ανάγκες της οικογένειας. Βρίσκεται δίπλα στο σωματείο BeLive, που ασχολείται με την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση γυναικών με βάση ιατρικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Σε συνεργασία με την ΜΚΟΑποστολή” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προσφέρονται βρεφικά πακέτα ένδυσης και τροφής σε νεογέννητα παιδιά σε ακριτικές περιοχές της χώρας, ενώ βρίσκεται δίπλα και στην Ένωση “Μαζί για το παιδί” για τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και τα ψυχο-συμβουλευτικά σεμινάρια που προσφέρει η γραμμή 11525.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT