Κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Οι μισοί 20αρηδες-30αρηδες

Κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Οι μισοί 20αρηδες-30αρηδες

Στην πολυδύναμη κλινική ΜΕΘ του Σωτηρία το τελευταίο δίμηνο νοσηλεύεται μόνον ένας εμβολιασμένος ασθενής.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό αναφέρθηκε η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία, και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε ότι χθες Τετάρτη -σε πανελλαδικό επίπεδο- έγιναν περίπου 200 εισαγωγές όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 40.

Πρόσθεσε ότι -χθες Τετάρτη- μόνο στο νοσοκομείο Σωτηρία έγιναν 30 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 14 αφορούσαν νέους ανθρώπους ηλικίας 20 με 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν.

Συγκριτικά, η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι πριν από μια εβδομάδα οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ανέρχονταν σε μόλις μια με τρεις. 

Πρόσθεσε ότι στην πολυδύναμη κλινική ΜΕΘ του Σωτηρία το τελευταίο δίμηνο νοσηλεύεται μόνον ένας εμβολιασμένος ασθενής. Γνωστοποίησε ακόμα ότι σε αλλά δυο νοσοκομεία που επίσης εφημέρευαν χθες έγιναν 26 εισαγωγές. 

Μετάλλαξη Δέλτα: «Τρομακτικός» ο ρυθμός μετάδοσης στη χώρα

Την ανησυχία του για το ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρμουμανέας, μιλώντας για «μία πανδημία των ανεμβολίαστων».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για τρομακτικό ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, σημειώνοντας πως «ήδη είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε ακόμα ότι είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ, καθώς ο εμβολιασμός σώζει ζωές.

«Καμπανάκι» στο ΕΣΥ για την αύξηση των εισαγωγών

Την ίδια ώρα, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό στα νοσοκομεία με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν πως η έξαρση κρουσμάτων ήρθε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων ήταν προφανώς αναμενόμενη. «Για να είμαι ειλικρινής το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα», είπε, εξηγώντας πως το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματικό και συγχρόνως δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.

Αναφερόμενος στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σημείωσε: «Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια- δύο σε κάθε εφημερία τους οι εισαγωγές αυξάνονται». Παράλληλα, ανέφερε πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.

Πολύ αποτελεσματικές κατά της «Δέλτα» οι δύο δόσεις Pfizer ή AstraZeneca

Ο πλήρης εμβολιασμός με τα σκευάσματα είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca κατά της Covid-19 είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικός κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, όπως ήταν και κατά της προηγούμενης κυρίαρχης παραλλαγής Άλφα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που τώρα έχει εξελιχθεί στην κυρίαρχη παραλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι μόνο μία δόση των εμβολίων δεν είναι αρκετή για υψηλή προστασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή