Κυβερνοεπίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης: Κλείδωσαν αρχεία του εσωτερικού δικτύου ζητώντας λύτρα

Κυβερνοεπίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης: Κλείδωσαν αρχεία του εσωτερικού δικτύου ζητώντας λύτρα

Αρχεία του εσωτερικού δικτύου βρέθηκαν στο στόχαστρο των αγνώστων, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίθεση ransomware στον δήμο Θεσσαλονίκης

54" χρόνος ανάγνωσης

Αρχεία του εσωτερικού δικτύου -όπως λίστες με ονόματα και μισθοδοσίες- βρέθηκαν στο στόχαστρο των αγνώστων, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίθεση ransomware στον δήμο Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Οι άγνωστοι έστειλαν mail στις υπηρεσίες του δήμου, «τρυπώνοντας» στα αρχεία, ενώ φέρονται να ζήτησαν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν.

Η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- επιβεβαιώνεται ότι πραγματοποιήθηκε κυβερνοεπίθεση με στόχο τα λύτρα.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν επιβεβαιώνεται ότι τα λύτρα που ζητούνται ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης φέρεται να είπε στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι διαθέτει αντίγραφο ασφαλείας (backup) για όλο το αρχείο του και δεν θα μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Οι αρχές ξεκινούν έρευνα για την ταυτότητα των δραστών της κυβερνοεπίθεσης, καθώς και για την «τρύπα» στο σύστημα, την οποία εκμεταλλεύθηκαν οι χάκερς για να πραγματοποιήσουν την επίθεση ransomware.

Νωρίτερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στα πληροφοριακά συστήματα, ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ειδοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες νομικές ενέργειες.

Τελευταίες ειδήσεις