Προγράμματα σπουδών: Σύμπραξη Yale με Πανεπιστήμιο Αθηνών

Προγράμματα σπουδών: Σύμπραξη Yale με Πανεπιστήμιο Αθηνών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινά προγράμματα σπουδών και ερευνητικό κέντρο με αντικείμενο τη δημόσια και περιβαλλοντική υγεία σχεδιάζουν το Yale και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κέντρο, βασιζόμενο σε ερευνητικές ομάδες των δύο πανεπιστημίων, θα μελετά ζητήματα όπως πανδημίες, κλιματική αλλαγή, αυτοάνοσες παθήσεις και άλλα, ενώ σε σχέση με την πανδημία COVID-19 έχει ήδη αναπτυχθεί διμερής συνεργασία και έχουν υποβληθεί οι πρώτες ερευνητικές εργασίες. Η έδρα του κέντρου θα είναι στην Αθήνα. Το θέμα συζήτησαν χθες με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Παν. Αθηνών, και ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Yale. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Θωμαΐδης, έως το τέλος του 2021 θα σχεδιασθούν δύο κοινά προγράμματα σπουδών. Το πρώτο θα είναι σε προπτυχιακό επίπεδο, με αντικείμενο την περιβαλλοντική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, και το δεύτερο σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με αντικείμενο την περιβαλλοντική υγεία. Τα προγράμματα θα προσφέρουν στους φοιτητές τους διπλό πτυχίο (από Yale και ΕΚΠΑ), θα είναι ξενόγλωσσα και θα περιλαμβάνουν δίδακτρα. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων φοιτητών από όλο τον κόσμο. Η έναρξη προβλέπεται να γίνει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23. Θα οργανώνονται, επίσης, θερινά τμήματα, σεμινάρια και διαλέξεις που αφορούν τις περιβαλλοντικές σπουδές υγείας. 

Παράλληλα, σχεδιάζεται η ίδρυση ερευνητικού κέντρου από τα δύο ιδρύματα. Το πρόγραμμα του κέντρου προβλέπεται να περιλαμβάνει τους εξής τομείς: 

• Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, όπως η κλιματική αλλαγή, οι μολυσματικές ασθένειες και οι αναδυόμενοι χημικοί και βιολογικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού.

• Περιβαλλοντικές και μικροβιακές αλληλεπιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

• Επιστημονικές στρατηγικές για την πρόληψη, τον μετριασμό και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων.

• Νέες τεχνολογίες για την περιβαλλοντική υγεία.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολύ καλούς επιστήμονες. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι συνεργασίες μας, στο πλαίσιο του Yale και του ΕΚΠΑ, θα επεκταθούν. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η οντότητα και το αποτύπωμα του ΕΚΠΑ διεθνώς», ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Βασιλείου, ο οποίος εστίασε και στην αμέριστη υποστήριξη που είχε η πρωτοβουλία από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και από τον πρύτανη του ΕΚΠ Θάνο Δημόπουλο. 

«Η σύμπραξη των πανεπιστημίων θα συντελέσει στην εξεύρεση πρωτοπόρων λύσεων που συνθέτουν το επιστημονικό με το κοινωνικό στοιχείο για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων στην ανθρώπινη υγεία. Η πρωτοβουλία αυτή συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, και ανάπτυξης συνεργειών με ιδρύματα παγκοσμίου κύρους του εξωτερικού», δήλωσε για το θέμα η κ. Κεραμέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή