Κορωνοϊός: Καμπανάκι στο ΕΣΥ – Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες

Κορωνοϊός: Καμπανάκι στο ΕΣΥ – Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες

Τα κίνητρα και οι περιορισμοί για ανεμβολίαστους

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέλαση της Μετάλλαξης Δέλτα και η μετατόπιση της διασποράς σε μεγαλύτερες ηλικίες και δη στο ηλικιακό τόξο των 40-60 προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς, ειδικά δε υπό το πρίσμα της διαφαινόμενης αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, περισσότεροι από 1.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Την ίδια ώρα παρατηρείται αύξηση και στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι αυξήθηκαν σε 130.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, την περασμένη εβδομάδα έγιναν 5 εισαγωγές ασθενών με Covid, ενώ σήμερα με το τέλος της εφημερίας οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι εισαγωγές και στον Ευαγγελισμό. «Παρατηρήσαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 30, 40 και 50% των εισαγωγών από εφημερία σε εφημερία. Έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές σε σχέση με πριν από 20- 25 ημέρες. Τις περισσότερες φορές άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ευαγγελισμού, Δημήτρης Πιστόλας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στο Σωτηρία τον Ιούνιο η πληρότητα στις κλίνες covid έφτανε στο 30%, ενώ τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 100%.

Κορωνοϊός: Καμπανάκι στο ΕΣΥ – Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες-1

Η μετατόπιση της διασποράς από τους νέους σε ηλικία στις ηλικιακές ομάδες από 40 έως 60 ετών προκαλεί εύλογη ανησυχία, δοθέντος του ότι το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτό τα ηλικιακό γκρουπ είναι 65% που σημαίνει ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να μολυνθεί και να νοσήσει σοβαρά.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας ο κορωνοϊός θα επισκεφθεί τους πάντες, «μηδενός εξαιρουμένου εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Το εμβόλιο προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη μόλυνση. Αν έρθετε σε επαφή δεν θα μολυνθείτε, εάν μολυνθείτε έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση».

Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η επίτευξη του επιδιωκόμενου τείχους ανοσίας καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» επελαύνει παγκοσμίως.

Την αυξημένη εγρήγορση μαρτυρούν αφενός τα κίνητρα στους επαγγελματίες Υγείας – συγκεκριμένα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς- προκειμένου να τονωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού και αφετέρου οι σαφείς προειδοποιήσεις για πιθανή επέκταση των επαγγελματικών κατηγοριών στις οποίες ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός.

Κίνητρα σε γιατρούς – φαρμακοποιούς

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

  • Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού.
    • Από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
    • Από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους.

Δυνατότητα επέκτασης

Επιπλέον, σε νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, διευκρίνισε ότι στην τροπολογία που ψηφίστηκε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεση προς τους ανεμβολίαστους, προδιαγράφοντας όλο και πιο συγκεκριμένα την χειμερινή πραγματικότητα ενώπιον της οποίας ενδέχεται να βρεθούν.

Κορωνοϊός: Καμπανάκι στο ΕΣΥ – Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες-2

Στο τραπέζι απαγόρευση εισόδου στο λιανεμπόριο

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτή την προοπτική απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων σε καταστήματα του λιανεμπορίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε: «Η πιθανότητα να εξαφανίσουμε τον ιό στην Ελλάδα ενώ έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας και έχουμε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο νομίζω δεν είναι εφικτή. Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να τον ελέγχουμε, να τον περιορίσουμε. (…) Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ που είναι και το πιο κρίσιμο». 

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κάποιων επαγγελματικών ομάδων ανέφερε: «Δεν είμαστε τύραννοι. Έπρεπε να συμβεί αυτό που έγινε, είπε προσθέτοντας ότι «ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα στεναχωρηθεί για κάποιον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που θα χάσει τη δουλεία του».

Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους πχ. καταστήματα λιανεμπορίου αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο.

Συνταγματικές επισημάνσεις

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, όπως εκφράστηκαν στη σημερινή τους συνάντηση, με αφορμή το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την 4η παράγραφο του 25ου άρθρου του Συντάγματος, λέγοντας: «Tο Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα «περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ».

Αναφερόμενη από την πλευρά της σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα, στα πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του. Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή είμαστε ατομικά φορείς της ανθρώπινης αξίας, το οποίο φυσικά ισχύει ,αλλά μας τα αναγνωρίζει και γιατί είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου. Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης, να φροντίζουμε δηλαδή τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή