Εμβολιασμός: Ακολουθώντας την «Επιχείρηση Ελευθερία» στο χωριό

Εμβολιασμός: Ακολουθώντας την «Επιχείρηση Ελευθερία» στο χωριό

Η «Κ» βρέθηκε με την κινητή μονάδα εμβολιασμών στα Βασιλικά βόρειας Εύβοιας

8' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Νίκος Μπεληγιάννης έχει έρθει στο Ψαροπούλι, την παραλία του χωριού των Βασιλικών, το οποίο ξεπηδά μέσα από το παρθένο πράσινο της βόρειας Εύβοιας, από τις 8 το πρωί. Κάθεται σε ένα σκιερό τραπέζι στην «Αγκυρα», το καφέ – rooms to let, μπροστά από το οποίο έχει παρκάρει ένα λευκό Renault φορτηγό. Στρίβει ένα τσιγάρο, το στέρνο του κοσμεί ένα μαύρο στηθοσκόπιο, μπροστά του ένα πακέτο από άσπρες φόρμες περιμένει όσους ήρθαν την προηγούμενη Πέμπτη στο Ψαροπούλι για να εμβολιαστούν. Χώρος αναμονής η «Αγκυρα».

Μετά το εμβόλιο

Σε αντίθεση με άλλα εμβολιαστικά κέντρα, τα 15 λεπτά αναμονής μετά το εμβόλιο, εδώ για κάποιους καταλήγουν να γίνονται ώρες, καθώς βρίσκουν φίλους και γνωστούς. Για μία μόνο ημέρα τα Βασιλικά απέκτησαν το δικό τους εμβολιαστικό κέντρο – το λευκό Renault φορτηγό, μία από τις δύο κινητές μονάδες εμβολιασμών στην ελληνική ενδοχώρα.

«H 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προχώρησε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της επιχείρησης “Ελευθερία” και συγκεκριμένα στον εμβολιασμό όλων των πολιτών (ανεξαρτήτως ηλικίας) που ζουν σε δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές», λέει στην «Κ» ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης.

Οι δύο κινητές μονάδες

Ο σκοπός των δύο κινητών μονάδων, χάρη στις οποίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες εμβολιάζεται κόσμος σε απομακρυσμένες περιοχές της Ευρυτανίας, των Τρικάλων και της βόρειας Εύβοιας, μεταξύ άλλων, είναι να εμβολιαστούν άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικά κέντρα. Για τους κατοίκους των Βασιλικών στη βόρεια Εύβοια, το πιο κοντινό εμβολιαστικό κέντρο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το κέντρο υγείας στην πόλη της Ιστιαίας.

Εμβολιασμός: Ακολουθώντας την «Επιχείρηση Ελευθερία» στο χωριό-1
Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

«Βασιλικά με Ιστιαία είναι 45 λεπτά και δεν είναι εύκολος δρόμος», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Μπεληγιάννης από το τραπέζι του στην «Αγκυρα», όπου υπογράφει τις φόρμες των εμβολιασθέντων και απαντάει στις ερωτήσεις τους – «νόσησα πριν από 10 μήνες, θα χρειαστεί να κάνω και δεύτερη δόση;», ρωτάει κάποιος, «η μονάδα θα έρθει και για τη δεύτερη δόση;», κάποιος άλλος. Τώρα όμως, το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν χωρίς να πρέπει να μετακινηθούν έχει ωθήσει πολλούς να πάρουν την απόφαση του εμβολιασμού. 

«Αφού ήρθαν στην πόρτα μας, είπα να εμβολιαστώ»

Ο 77χρονος Μιχάλης Ηλιοδρομίτης λέει στην «Κ» πως δεν είχε κανέναν τρόπο να πάει στην Ιστιαία, καθώς δεν οδηγεί και έχει πολλή ζέστη για να περπατήσει μέχρι εκεί. Και αν μετά τον εμβολιασμό είχε κάποια παρενέργεια, τι θα έκανε στον δρόμο; «Αφού ήρθαν στην πόρτα μας, στο χωριό, είπα να εμβολιαστώ», δηλώνει, «θα ’ρθουν τα εγγόνια μου τον άλλο μήνα», συμπληρώνει, λέγοντας πως για τον εαυτό του δεν τον νοιάζει αλλά θέλει να προσέξει για τα παιδιά. Για άλλους πάλι, το πρόβλημα μέχρι τώρα δεν ήταν μόνο η απόσταση. 

Εμβολιασμός: Ακολουθώντας την «Επιχείρηση Ελευθερία» στο χωριό-2
«Με το που μας βλέπουν εδώ, και έναν δισταγμό να είχαν, θα κάνουν το εμβόλιο», λέει στην «Κ» η υπεύθυνη του προγράμματος Μαρία Μαυρουδή (δεξιά φωτ. στο κέντρο, μαζί με τις δύο εμβολιάστριες). «Τους εξυπηρετούμε όλους και με ραντεβού και χωρίς», συμπληρώνει. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Στην Ιστιαία οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν με το εμβόλιο της AstraZeneca – στην κινητή μονάδα εμβολιάστηκαν με Pfizer. Ο 59χρονος Ιωάννης Γιαννάκης είχε κλείσει ραντεβού για να κάνει AstraZeneca στην Ιστιαία, αλλά δεν πήγε ποτέ. Λίγο η απόσταση, λίγο ό,τι άκουγε στην τηλεόραση για το συγκεκριμένο εμβόλιο, το ακύρωσε. «Επειδή ήρθε εδώ στο χωριό μας και δεν έπρεπε να πάμε αλλού, ούτε ταλαιπωρία ούτε τίποτα», λέει ο 48χρονος Χρήστος Δούκας, ο οποίος δεν ήθελε να εμβολιαστεί στην Ιστιαία για να μην κάνει AstraZeneca – και όλα τα άλλα εμβολιαστικά κέντρα ήταν ακόμα πιο μακριά. 

«Ηθελα εξαρχής να κάνω το εμβόλιο και βρήκα την ευκαιρία με την κινητή μονάδα», λέει η 38χρονη Αννα Θεοχάρη – «είμαι ενθουσιασμένη, επιτέλους». Σε αντίθεση με άλλους κατοίκους της ευρείας περιοχής, οι τρεις αδερφές Γαβριήλ –η 30χρονη Κατερίνα, η 34χρονη Κωνσταντίνα και η 37χρονη Γιάννα– φοβούνται μην κολλήσουν. Ηρθαν στο εμβολιαστικό κέντρο φορώντας μάσκες που δεν έβγαλαν στιγμή, τα χέρια τους τα έτριψαν με αντισηπτικό μόλις δανείστηκαν ένα στυλό για να συμπληρώσουν τις φόρμες. Η Κατερίνα λέει στην «Κ» πως σκεφτόταν έτσι κι αλλιώς να εμβολιαστεί, αλλά η απόφαση παγιώθηκε χάρη στην κινητή μονάδα. «Ηρθα κατευθείαν μόλις το έμαθα», δηλώνει.

Τα κίνητρα

Το έδαφος όμως για τους εμβολιασμούς στα Βασιλικά είναι τώρα πιο εύφορο από ποτέ και για λόγους πέραν της απόστασης. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και αυτή τη φορά φαίνεται πως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και για τους κατοίκους, καθώς, σε αντίθεση με όλες τις άλλες φάσεις της πανδημίας, τώρα μαθαίνουν πως υπάρχουν κρούσματα στα γειτονικά χωριά. «Μέχρι χθες – προχθές λέγαμε πως ό,τι και να γίνει θα είμαστε μακριά από αυτό», αναφέρει στην «Κ» ο Βασίλης Αναστασίου, ο 53χρονος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασιλικών, ο οποίος αμέσως μετά τον εμβολιασμό του πήγε στη θάλασσα για μια βουτιά. «Ενας βασικός λόγος είναι ότι τώρα ήρθε εδώ», τονίζει σχετικά με τον κορωνοϊό. 

Τις μέρες πριν από την έλευση της μονάδας στο χωριό, τόσο ο κ. Αναστασίου όσο και άλλοι, όπως ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας για τη διαχείριση της πανδημίας Ανδρέας Τουλιάς, έκαναν εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού, χτυπώντας ακόμα και τις πόρτες των κατοίκων για να τους πείσουν να εμβολιαστούν. Η προσπάθεια φαίνεται να έπιασε τόπο – στα Βασιλικά και τους οικισμούς Ψαροπούλι και Τσαπούρνια μένουν 650 άτομα. Από αυτά, 140 είχαν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού την Πέμπτη. Τελικά εμβολιάστηκαν 168.

Εμβολιασμός: Ακολουθώντας την «Επιχείρηση Ελευθερία» στο χωριό-3
Στο καφέ πίσω από την κινητή μονάδα, ο γιατρός Νίκος Μπεληγιάννης βοηθάει κατοίκους να συμπληρώσουν τα έγγραφα για τον εμβολιασμό. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Οι διστακτικοί που εμβολιάστηκαν γιατί «το έκαναν και οι άλλοι»

Το παράδειγμα των Βασιλικών αποδεικνύει περίτρανα πως τη μεγαλύτερη επιρροή σχετικά με τους εμβολιασμούς ασκεί το περιβάλλον. Κάτοικοι λένε στην «Κ» πως ενώ δεν είχαν σκοπό ή δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, τώρα που είχαν την επιλογή να το κάνουν δίπλα στο σπίτι τους και αφού είδαν πως άλλοι συγχωριανοί τους το πήραν απόφαση, εμβολιάστηκαν. 

Η 64χρονη Κυριακή Ηλιοδρομίτου πήγε στο εμβολιαστικό κέντρο της κινητής μονάδας χωρίς να έχει προηγουμένως κλείσει ραντεβού – ήταν απόφαση τελευταίας στιγμής και συλλογικής επιρροής. «Αφού είπαν όλοι να το κάνουμε, αποφάσισα κι εγώ να το κάνω», λέει στην «Κ», «παρακίνησε ο ένας τον άλλον». Συμπληρώνει πως τελικά χάρηκε που εμβολιάστηκε, σε αντίθεση με την 53χρονη Δήμητρα, μια άλλη κάτοικο των Βασιλικών. «Αναγκαστικά το έκανα», αναφέρει στην «Κ», «χθες το αποφάσισα» – επειδή θα το έκαναν οι υπόλοιποι και επειδή παντρεύεται ο γιος της τον Σεπτέμβριο. Φοβήθηκε πως μέχρι τότε θα παρθούν μέτρα που μπορεί να μην της επιτρέπουν να παρευρεθεί στον γάμο αν έμενε ανεμβολίαστη. Δεν είναι η μόνη που εμβολιάστηκε γιατί φοβήθηκε όποια μέτρα έπονται – και άλλοι κάτοικοι, ανησυχώντας πως μπορεί να αποκλειστούν από διάφορες δραστηριότητες, άδραξαν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την κινητή μονάδα. 

«Προσπαθούσα όσο μπορούσα να μην εμβολιαστώ», λέει στην «Κ» ο 55χρονος Δημήτρης Αναστασίου. Ομως αποφάσισε να το κάνει τώρα γιατί είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας –«νιώθω ότι μου το κάνουν υποχρεωτικό»– και γιατί η μονάδα βρέθηκε στα Βασιλικά. Το ίδιο ισχύει και για την 64χρονη Μάρθα Κοντογιάννη, ιδιοκτήτρια καφενείου – «δουλεύω στην εστίαση, δεν γίνεται, πρέπει να εμβολιαστείς, κάποια στιγμή δεν θα μας το επιβάλλουν;». «Δεν ήθελα να το κάνω, αλλά φοβάμαι μήπως μας απαγορεύσουν να πάμε και σε καμιά τράπεζα», λέει ο 83χρονος Γιώργος Μαλάμος μετά τον εμβολιασμό του. Αυτό που τώρα τον απασχολεί είναι ότι για δύο μέρες, την ημέρα του εμβολιασμού και την επόμενη, δεν πρέπει να πιει κρασί. 

Μία κάτοικος που δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομά της, ήρθε στην «Αγκυρα» νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, όταν είχαν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 100 εμβολιασμοί – η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που η μονάδα ζήτησε 180 παραπάνω δόσεις, ούτως ώστε να έχουν επάρκεια για τις επόμενες μέρες που θα μεταφέρονταν σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές. «Είπα θα κλείσω το ραντεβού και βλέπουμε, ήρθε η ώρα και ακόμα το σκέφτομαι», λέει στην «Κ». Κάθεται στο καφέ όσο συγχωριανοί της εμβολιάζονται, καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, ζυγίζοντας τις επιλογές και τα θέλω της. Παίρνει γνώμες από κάποιους που, όπως κι εκείνη, μέχρι χθες ήταν διστακτικοί. «Θα πάω να το κάνω, το έκαναν όλοι», της λέει μια συγχωριανή. Λίγες ώρες μετά, το παίρνει απόφαση. «Μέχρι στιγμής νιώθω καλά», δηλώνει επιστρέφοντας στην «Αγκυρα».

Εμβολιασμός: Ακολουθώντας την «Επιχείρηση Ελευθερία» στο χωριό-4
Ζευγάρι ηλικιωμένων περιμένει τη σειρά του σε σκιερό σημείο της παραλίας Ψαροπούλι. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

«Αισθάνομαι ότι προσφέρω»

Η Μαρία Μαυρουδή, επισκέπτρια υγείας και υπεύθυνη του προγράμματος της κινητής μονάδας, αναφέρει πως όσο κι αν υπάρχουν δυσκολίες –οι δρόμοι είναι δύσβατοι, λείπουν για μέρες από τα σπίτια τους– η χαρά των εμβολιασθέντων κάνει όλη την προσπάθεια να αξίζει. «Ο σκοπός των κινητών μονάδων είναι να πηγαίνουμε σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση οι κάτοικοι στα εμβολιαστικά κέντρα», λέει στην «Κ» η κ. Μαυρουδή. «Είναι ένα πρόγραμμα που το αγαπώ πάρα πολύ γιατί αισθάνομαι ότι προσφέρω», τονίζει.

Τόσο η Κατερίνα Δήμου όσο και η Βασιλική Βαβίτσα, οι νοσηλεύτριες της κινητής μονάδας, πραγματοποιούσαν εμβολιασμούς στη Ρόδο πριν από την κινητή μονάδα, παρόλο που οι βάσεις τους είναι αντιστοίχως στην Ελασσόνα και τα Τρίκαλα. «Ο χώρος –σαν κινητή μονάδα– δεν έχει καμία διαφορά, έχει τα πάντα, είναι πλήρως οργανωμένος, όλα τα υλικά, το ΕΚΑΒ το έχουμε έξω από την κινητή μονάδα για ό,τι χρειαστεί, εμείς είμαστε πλήρως καταρτισμένοι και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε συμβεί – γιατρός υπάρχει», λέει στην «Κ» η κ. Βαβίτσα, συμπληρώνοντας πως στα Βασιλικά τουλάχιστον ο κόσμος δείχνει πολύ πρόθυμος να εμβολιαστεί. «Θα συνεχίσουμε», δηλώνει, «να πηγαίνουμε όπου είναι δυνατόν για να ολοκληρωθεί πια όλο αυτό το πρόγραμμα, να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιείς». 

Πέραν του να καθησυχάζουν διστακτικούς πολίτες, οι νοσηλεύτριες κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τον εμβολιασμό όσο περισσότερων κατοίκων γίνεται. Σε δύο περιπτώσεις, μιας κοπέλας με νοητική υστέρηση και μιας ηλικιωμένης με κινητικά προβλήματα, οι εμβολιασμοί έγιναν εκτός μονάδας – η κ. Δήμου πηγαίνει στα αυτοκίνητά τους. «Εύχομαι ο κόσμος να συμμετάσχει, να εμβολιάζεται», τονίζει, «για να κυλήσει ομαλά η ζωή μας».


Βίντεο: Εμβόλια στο κύμα           

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή