Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την προσεχή Παρασκευή 30 Ιουλίου θα έχουν τη δυνατότητα και οι γονείς των παιδιών ηλικίας 12 ετών έως 15 ετών να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό του παιδιού τους έναντι της COVID-19. Ο προγραμματισμός του ραντεβού θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή μέσω φαρμακείου και ΚΕΠ από οποιονδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό παιδιών και εφήβων που μολύνονται από την COVID-19, την αυξανόμενη διασπορά του στελέχους «Δέλτα» και τα αποτελέσματα μελετών, σύμφωνα με τα οποία τα εμβόλια των Pfizer και Moderna είναι ανοσογόνα, αποτελεσματικά και ασφαλή. Η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου εστίασε σε τρεις λόγους για τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής και οι οποίοι είναι η προστασία της υγείας των παιδιών και κυρίως των παιδιών με χρόνια νοσήματα, η διατήρηση της διά ζώσης εκπαίδευσης και η προστασία ευάλωτων ατόμων του οικογενειακού περιβάλλοντας των παιδιών. Οπως τόνισε, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν του κινδύνου από ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, που αφορούν κυρίως σπάνια περιστατικά ήπιας με καλή έκβαση περιμυοκαρδίτιδας, η πιθανότητα εκδήλωσης της οποίας έχει υπολογιστεί με βάση την εμπειρία από τις ΗΠΑ σε 18 περιπτώσεις ανά 1.000.000 εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, έως και χθες είχε εμβολιαστεί το 5% των εφήβων 15 έως 17 ετών και ένα επιπλέον 2% έχει προγραμματίσει ραντεβού. Στα άτομα άνω των 55 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπερνά το 70%, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στους 75 έως 79 ετών (83,8%). Με τη μείωση της ηλικίας μειώνονται και τα ποσοστά, για να φτάσουν στο 34% στα άτομα 18 έως 24 ετών (36% αντίστοιχα, συνυπολογίζοντας και τα ραντεβού). Χθες πραγματοποιήθηκαν 75.000 εμβολιασμοί, με τον ρυθμό κλεισίματος των ραντεβού για πρώτη δόση να μειώνεται, κάτι που θα γίνει ιδιαίτερα εμφανές στον αριθμό των εμβολιασμών την επόμενη εβδομάδα. Αναφορικά με το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού είχαν υποβληθεί έως χθες 1.390 σχετικά αιτήματα και έχουν ήδη εμβολιαστεί 410 άτομα.

Η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε τις αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις. «Νομίζω ότι έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο», σημείωσε η καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι εάν οι συγκεντρώσεις γίνουν η αιτία κάποιοι να νοσήσουν, θα κατανοήσουν πόσο λάθος είχαν εάν βρεθούν σε νοσοκομεία. Για τη συμμετοχή γιατρών στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ο κ. Θεμιστοκλέους διαχώρισε το θέμα της προσωπικής βούλησης κάποιου να μην εμβολιαστεί με τη διάδοση παραπλανητικών μηνυμάτων και τόνισε ότι «δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας, ούτε ελεύθερης έκφρασης της άποψης του οποιουδήποτε. Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και τη νομοθεσία να ακολουθεί κανόνες», προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση των οργάνων της πολιτείας να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν όσους εμπίπτουν στον ορισμό του τσαρλατάνου.

Διευκρινίσεις

Τέλος, διευκρινίσεις για την υποχρέωση των εργαζόμενων σε εστίαση και τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ παρείχε χθες το υπουργείο Υγείας. Οπως ανακοίνωσε, το πρώτο τεστ θα είναι αυτοδιαγνωστικό, θα διατίθεται δωρεάν και θα πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας, και το δεύτερο θα είναι εργαστηριακό rapid test, θα πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, θα ελέγχεται από τον εργοδότη και θα δηλώνεται στην πλατφόρμα της «Εργάνης» έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή