Ισχυρή θωράκιση ενάντια στα στελέχη «Α», «Δ»

Ισχυρή θωράκιση ενάντια στα στελέχη «Α», «Δ»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αποτελεσματικότητα και έναντι του στελέχους «Δέλτα» παρέχουν τα εμβόλια, γεγονός που καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine και η οποία συνέκρινε την προστασία που παρέχουν από τη συμπτωματική νόσο COVID-19 τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca έναντι των στελεχών «Αλφα» και «Δέλτα». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, και τα οποία συνοψίζουν σε άρθρο τους οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, η αποτελεσματικότητα ήταν 93,7% για το στέλεχος «Αλφα» (βρετανικό) και 88% για το στέλεχος «Δέλτα» (ινδικό). Αντίστοιχα, έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca η αποτελεσματικότητα για το «Αλφα» είναι 74,5% και για το «Δέλτα» 67%. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα ύστερα από μία δόση ήταν και για τα δύο εμβόλια στο 30,7% στο στέλεχος «Δέλτα», έναντι 48,7% στο στέλεχος «Αλφα».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες επιστημόνων ερευνητών για την ανάπτυξη πολυδύναμων εμβολίων που θα παρέχουν προστασία έναντι ενός ευρύτερου «ρεπερτορίου» κορωνοϊών που ενδεχομένως εμφανιστούν και προκαλούν σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο όπως κάνει ο SARS-CoV-2. Πρόσφατα ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δικής τους τεχνικής ανάπτυξης πολυδύναμων εμβολίων για κορωνοϊούς στο περιοδικό Science. Οπως αναφέρουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος, «η λογική αυτής της τεχνικής είναι να ανασυνδυάσουν κομμάτια RNA που κωδικοποιούν πρωτεΐνες στόχους των αντισωμάτων από διαφορετικούς κορωνοϊούς, ώστε η ανοσολογική απόκριση που θα αναπτυχθεί μετά τον εμβολιασμό να έχει ευρύτερη γκάμα αποτελεσματικότητας. Τα πρωταρχικά πειράματα που έγιναν σε ποντίκια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθότι δείχνουν ότι τα παραγόμενα αντισώματα έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν πολύ ευρύτερο φάσμα κορωνοϊών. Οι ερευνητές αναμένουν ότι θα μπορούν να τρέξουν κλινικές μελέτες εντός του επόμενου έτους.

Με την έλευση των νέας γενιάς πολυδύναμων εμβολίων κορωνοϊών δημιουργείται η προοπτική πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης μεταλλαγμένων στελεχών αλλά και προληπτικής ανάσχεσης πανδημιών από άγνωστα μέχρι στιγμής στελέχη».

Υπενθυμίζεται ότι ο SARS-CoV-2 δεν είναι ο πρώτος κορωνοϊός που προκαλεί σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο. Το 2003 ο πολύ συγγενικός του SARS-CoV ξεκίνησε με μία επιδημία στην Ασία και εξαπλώθηκε και εκτός Κίνας προκαλώντας μία επιδημική έξαρση στον Καναδά. Η επιδημία ελέγχθηκε εγκαίρως αν και κρούσματα του ιού ανιχνεύθηκαν αργότερα και τον χειμώνα του 2004 στην Κίνα. Το 2012 ο επίσης συγγενικός κορωνοϊός MERS-CoV ανιχνεύθηκε στη Σαουδική Αραβία όπου και συνεχίζει να ενδημεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολυδύναμα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί για άλλα παθογόνα, για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης που στοχεύει σε διαφορετικά στελέχη και είδη του ιού της γρίπης, αλλά και τα εμβόλια του πνευμονιοκόκκου που στοχεύουν σε 7 αρχικά και πιο πρόσφατα σε 13 διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή