Κάρτα εισόδου για τα ΑΕΙ το εμβόλιο

Κάρτα εισόδου για τα ΑΕΙ το εμβόλιο

Θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτά ΑΕΙ, αλλά μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους και εκείνους που έχουν νοσήσει. Αυτό θα είναι το καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημίων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Αγγελος Συρίγος. Μάλιστα δεν απέκλεισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των φοιτητών.

Ειδικότερα, ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε χθες (Mega) ότι «δεν θα ξαναγίνουν εξ αποστάσεως μαθήματα. Τα αμφιθέατρα θα είναι ανοικτά για όσους έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν πιστοποιητικό νοσήσεως». Μάλιστα θα τοποθετηθούν εμβολιαστικά κέντρα και εντός πανεπιστημίων, όπως έχει ήδη προτείνει το ΕΚΠΑ.

Οροι για τους υπολοίπους

Ο κ. Συρίγος στις δηλώσεις του εστίασε στους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, αλλά δεν αναφέρθηκε στους πανεπιστημιακούς και στο διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ – για τους οποίους, πάντως, τα ποσοστά εμβολιασμών είναι πολύ υψηλά. Βέβαια θα πρέπει να καθοριστούν οι όροι με τους οποίους οι υπόλοιποι, ανεμβολίαστοι, φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα ή να βρίσκονται στους χώρους των πανεπιστημίων, «τι τεστ θα πρέπει να κάνουν, εάν θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός», όπως δήλωσε ο κ. Συρίγος. Σε ό,τι αφορά στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν όπως τον Ιούνιο. «Τα τμήματα θα αποφασίσουν αν θα γίνουν διά ζώσης ή εξ αποστάσεως», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις θέσεις που θα μείνουν κενές στα ΑΕΙ λόγω της καθιέρωσης από φέτος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. «Ντροπή για τη χώρα να έχουμε κυβέρνηση που δεν σέβεται τα όνειρα της νέας γενιάς και τον κόπο των νοικοκυριών», σχολίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση πως θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πως, αν μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρεθεί σε θέση ευθύνης, «θα αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία – τα παιδιά που κόπηκαν φέτος θα έχουν του χρόνου τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς για να περάσουν στις σχολές όπου επιθυμούν να περάσουν».

Ο κ. Συρίγος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα, έκανε λόγο για ακραίο δείγμα λαϊκισμού και για «επιστροφή στην περίοδο που λεγόταν “θα τα σβήσουμε όλα με ένα νόμο και ένα άρθρο”. Αστεία πράγματα, δεν πρέπει να λέγονται από κάποιον που έχει κυβερνήσει τη χώρα τέτοιες λαϊκιστικές ακρότητες». «Τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στα ΑΕΙ άτομα με βαθμολογία 1, 2 ή 3. Κατά τεκμήριο, αυτά τα άτομα δεν αποφοιτούν ποτέ. Ενα 35%-40% δεν αποφοιτά ποτέ σε τμήματα με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής. Μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς και δεν έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα για να συνεχίσουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο», προσέθεσε ο κ. Συρίγος για να δικαιολογήσει πολιτικά την καθιέρωση της ΕΒΕ. 

Ερευνα της ΟΙΕΛΕ

Από την πλευρά της, η Πρωτοβουλία για την Παιδεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) – Εργατικών Κέντρων παρουσίασε χθες έρευνα (από τον ερευνητή, υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, Στρ. Γεωργουδή) σύμφωνα με την οποία, λόγω της ΕΒΕ, θα αποκλεισθούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι με βαθμούς κοντά ή και πάνω από το «10» και όχι μόνο υποψήφιοι με πολύ χαμηλούς βαθμούς (1 και 2), ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ το ποσοστό των φοιτητών που παίρνει πτυχίο κάθε χρόνο είναι 38% και όχι 9%, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των φοιτητών που εγκαταλείπουν τα ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι 4% και είναι το δεύτερο χαμηλότερο ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή