Κορωνοϊός: «Μέτωπο λογικής, τοπικές παρεμβάσεις» με το βλέμμα στον Δεκαπενταύγουστο

Κορωνοϊός: «Μέτωπο λογικής, τοπικές παρεμβάσεις» με το βλέμμα στον Δεκαπενταύγουστο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, δηλαδή στα μέσα του επόμενου μήνα και στο «ορόσημο» του Δεκαπεντάυγουστου, τοποθετείται η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας που έχει πυροδοτήσει στη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα, διατηρώντας σε ύψιστη επιφυλακή πολιτικές και υγειονομικές αρχές.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», σε αντίθεση με την έναρξη του τέταρτου κύματος, όταν λόγω της εκθετικής τότε αύξησης των κρουσμάτων οι προβλέψεις ήταν σε κάποιες περιπτώσεις εφιαλτικές ακόμα και για πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα, πλέον η εικόνα έχει αλλάξει και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση του κύματος, το οποίο φαίνεται να εξελίσσεται πλέον πιο ήπια απ’ ό,τι αναμενόταν με βάση την αρχική εικόνα.

Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων πλέον έχει μειωθεί αισθητά, εν μέρει και λόγω των περισσότερων εργαστηριακών τεστ που επιβλήθηκαν και τα οποία «πρόλαβαν» περαιτέρω διασπορά του ιού σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά και της αύξησης των ελέγχων για τήρηση των μέτρων.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν 12% στην επικράτεια, όταν το επταήμερο 7 έως 14 Ιουλίου είχε καταγραφεί υπερδιπλασιασμός των ημερήσιων κρουσμάτων. Και με βάση τη μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων έγινε επανεκτίμηση των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας από τους ειδικούς.

Κορύφωση στα μέσα Αυγούστου

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα στις 10 με 12 Αυγούστου.

Μιλώντας στο Mega, εξήγησε ότι το σενάριο για 3.400 κρούσματα την ημέρα είναι το χειρότερο, ενώ «το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 περιστατικά ημερησίως.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του τουρισμού, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Σαντορίνη, αλλά περιοχές της Κρήτης, κυρίως τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα για τη Σαντορίνη, τόνισε πως είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αναζωπύρωση.

«Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», είπε ο καθηγητής και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.

Κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες, επικεντρώνοντας κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν το ίδιο και ίσως περισσότερο και από πέρυσι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν φέτος όσο και πέρυσι. Ελπίζει κανείς ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αρκετά μεγάλο, επομένως ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι μικρός. Άρα η πιθανότητα να νοσήσουν αυτοί είναι μεγάλη, αλλά είναι λίγοι, και μπορεί το σύστημα υγεία να αντέξει. Στον πληθυσμό των μη εμβολιασμένων, η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος βαριά είναι όση και πέρυσι, και ίσως και χειρότερη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα».

Εξήγησε δε ότι το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τη μόλυνση, αλλά από τη νόσο και κυρίως από τη βοριά νόσο, τη νοσηλεία κλπ. «Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και μπορούν και να το μεταδώσουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από έναν ανεμβολίαστο παρά από έναν εμβολιασμένο. Γι’ αυτό πρέπει τα μέτρα γενικώς να τηρούνται και στους εμβολιασμένους σε έναν βαθμό. Τουλάχιστον όσο καιρό υπάρχει μεγάλη επίπτωση του νοσήματος στην κοινωνία». Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται και έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες.

«Μέτωπο λογικής», τοπικά μέτρα όπου χρειαστεί

Τα παραπάνω βρίσκονται σταθερά στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, που κινείται σε διπλή κατεύθυνση: από τη μια πλευρά, στη συνεχή ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας – πρακτικά και επικοινωνιακά-, αλλά και στην αυστηροποίηση των ελέγχων, ειδικά σε σύνδεση με τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε, τα αποτελέσματα των αστυνομικών ελέγχων στη Μύκονο, όπου επιβλήθηκε και το πρώτο τοπικό lockdown την περασμένη εβδομάδα. Τα περιοριστικά μέτρα επανέφεραν στο προσκήνιο τα «κορωνοπάρτι» σε βίλες, με την ΕΛ.ΑΣ. να κόβει συνολικά πρόστιμα ύψους 300.000 ευρώ σε μια εβδομάδα στο Νησί των Ανέμων.

Μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση έστειλε, άλλωστε και ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας πως «η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς». Αναδεικνύοντας δηλαδή, το δίπτυχο του «μετώπου της λογικής», με επίκεντρο τους εμβολιασμούς και των τοπικών – και όχι οριζόντιων μέτρων, όπου κριθεί απαραίτητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή