«Στον πάγο» η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην Ελλάδα

«Στον πάγο» η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην Ελλάδα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στοπ», προσώρας, στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού βάζει η κυβέρνηση, αναμένοντας πρώτα να διαπιστωθεί η πρόοδος στις δύο κατηγορίες στις οποίες έχει επιβληθεί μέχρι τώρα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: στους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και κέντρα φροντίδας και σε όσους εργάζονται στον κλάδο της υγείας. Τη συγκεκριμένη βούληση είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όταν δήλωσε πως στην κυβέρνηση προσδοκούν η υποχρεωτικότητα να μην εφαρμοστεί καν στην πράξη και οι εργαζόμενοι στους δύο κλάδους να προσέλθουν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα. Εάν το σχέδιο πάει καλά και οι εμβολιασμοί προχωρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο, τότε η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλους κλάδους θα μπει στο συρτάρι. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι στο κατά πόσον το μέτρο της υποχρεωτικότητας θα λύσει προβλήματα και δεν θα δημιουργήσει νέα. Το γεγονός ότι ο δάσκαλος είναι ένας στην τάξη αυτομάτως δημιουργεί ντόμινο για ελλείψεις, οι οποίες θα είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν από ό,τι στα νοσοκομεία. Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχουν κατηγορίες στις οποίες εξετάζεται η πιθανότητα να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, πλην των εκπαιδευτικών. Τέτοιες κατηγορίες είναι οι ένστολοι όλων των Σωμάτων, δηλαδή Ενοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική, αλλά και οι εργαζόμενοι σε υποδομές και μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 25 Αυγούστου.  

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στην κυβέρνηση υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας. Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση σε κρούσματα και βαθμό θετικότητας, υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των νοσηλειών, ακόμα και αν δεν συνοδεύονται από διασωλήνωση λόγω του χαμηλού μέσου όρου ηλικίας. Η μόνη απάντηση σε αυτό το τέταρτο κύμα που ήδη βιώνουμε είναι ο εμβολιασμός, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως εάν δεν είχε εμβολιαστεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός, τότε τα ποσοστά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα. Εξ ου και η εντατικοποίηση της καμπάνιας. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αποστροφή της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου σχετικά με τις συναθροίσεις αντιεμβολιαστών το τελευταίο διάστημα: «Νομίζω πως τους έχουμε δώσει πολύ χώρο για να ακουστούν. Αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις αυτές, κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν, αν καταλήξουν στα νοσοκομεία», είπε, με τον κ. Θεμιστοκλέους να προσθέτει: «Ο αντιεμβολιασμός είναι η θέση κάποιου που είναι τσαρλατάνος, και υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφαρμόσει τη νομοθεσία απέναντί του». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή