Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά, τέσσερις προσαγωγές

Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά, τέσσερις προσαγωγές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κατάσταση δείχνει σε ύφεση και βελτιωμένη», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την πυρκαγιά στις περιοχές της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου Αττικής. «Το μέτωπο προς την Πεντέλη είναι ασφαλές», είπε, συμπληρώνοντας ότι «παραμένουν πολλές διάσπαρτες εστίες».

Σε έκτακτη ενημέρωση, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές υπόπτων.

Σημείωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε σε περιοχή μίξης δάσους και κατοικιών, νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας και γρήγορα πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων (άνω των 7 μποφόρ) που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα οι φλόγες να επεκταθούν γρήγορα.

Στη νοτιοδυτική της πορεία η πυρκαγιά πέρασε από τις περιοχές της Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου, κινούμενη ανάμεσα σε οικισμούς και κατοικίες. «Μέσω του 112 οι κάτοικοι των περιοχών έλαβαν δύο sms προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να τους δοθεί η δυνατότητα να λάβουν οδηγίες για την προσωπική τους ασφάλεια», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η επέμβαση ήταν άμεση σε μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη φωτιά» και έως αυτή την ώρα επιχειρούν: 310 πυροσβέστες, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Σημαντική η συνδρομή πολυάριθμων εθελοντικών ομάδων του πυροσβεστικού σώματος.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την πυρκαγιά δύσκολη, σημειώνοντας ότι οι πυροσβέστες έδωσαν «γενναία μάχη με τις φωτιές μέσα στις γειτονιές και στους δρόμους, έσωσαν ζωές».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν άμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Ήμασταν όλοι εδώ. Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα». 

Πρόσθεσε ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα. «Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών. 

Διαβάστε: Περιορίζεται το πύρινο μέτωπο

«Θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει θύματα»

«Επικόρυφη» κι όχι «έρπουσα» ήταν η σημερινή πυρκαγιά που κατέκαψε μέρος στην Σταμάτα, την Ροδόπολη και τον Διόνυσο, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η περιοχή που διήνυσε το πύρινο μέτωπο ήταν είχε επισημανθεί ως εν δυνάμει «Μάτι», ως εκ τούτου είχε εκ των προτέρων καθαριστεί με ευθύνη και παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας. 

Άρα, πάντα βάσει των ίδιων πληροφοριών, η φωτιά δεν ήταν έρπουσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα είχαμε θρηνήσει θύματα». Η πυρκαγιά προκάλεσε μόνο ζημιές στις στέγες καθότι -όπως τονίστηκε- ήταν «επικόρυφη».

Ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα

Πηγές της Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησαν ότι τουλάχιστον δύο σπίτια, που κάηκαν ολοσχερώς, ήταν αυθαίρετα και μέσα στο δάσος.

Επίσης, προκλήθηκαν ζημιές στις στέγες και στους εξωτερικούς χώρους σε τουλάχιστον οκτώ ακόμα σπίτια.

Συνολικά στις φλόγες τυλίχθηκαν 15 ΙΧ.

Οι τέσσερις προσαγωγές

Κατά τα λοιπά, τέσσερις μελισσοκόμοι που προσήχθησαν νωρίτερα αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν είχαν καμία σχέση με τη φωτιά. Οι αρχές εξετάζουν το σενάριο η φωτιά να προκλήθηκε από μελισσοκόμους της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή