Μόσιαλος: Δεν είναι γνωστά τα επίπεδα ανοσίας που θα έχουμε στον πληθυσμό

Μόσιαλος: Δεν είναι γνωστά τα επίπεδα ανοσίας που θα έχουμε στον πληθυσμό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι γνωστά τα επίπεδα ανοσίας που θα έχουμε στον πληθυσμό, καθώς μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε ακριβώς το που θα κινηθούν, τόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε: «Ξέρουμε πόσοι είναι εμβολιασμένοι, αλλά δεν ξέρουμε σε πόσους ήταν πετυχημένο το εμβόλιο». Εξήγησε δε πως είναι γνωστό ότι σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, της τάξης του 4-8%, δεν είναι ισχυρή η ανοσοαπόκριση, άρα και η προστασία.

Πρόσθεσε ότι το πότε ακριβώς θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας» αποτελεί μια πολυσύνθετη εξίσωση.

«Το σημαντικό είναι τι θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι», τόνισε, εξηγώντας ότι οι ανεμβολίαστοι χωρίζονται σε δύο ομάδες:  «Σε αυτούς που δεν πιστεύουν στα εμβόλια και την ύπαρξη της πανδημίας και σε αυτούς που ακόμη δεν έχουν πεισθεί για την αξία των εμβολίων μεν, δεν αμφισβητούν δε την ύπαρξη της πανδημίας και για αυτό το λόγο φοβούνται και προσέχουν».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η δεύτερη ομάδα των ανεμβολίαστων, δηλαδή οι πολίτες που νιώθουν φόβο για το εμβόλιο αλλά σίγουρα θα συνεχίσουν να προσέχουν, αποτελεί την πλειονότητα και εγείρεται ζήτημα ως προς το να εκτιμήσουμε πως εν τέλει θα συμπεριφερθούν.

«Εάν δεν έχουμε νέες παραλλαγές, κι αν πάμε τα ποσοστά των εμβολιασμένων όσο πιο κοντά γίνεται στο ποσοστό του 80%, τόσο πιο καλά θα είμαστε. Μπορούμε να πούμε πως θα ξεμπερδεύουμε προς τα Χριστούγεννα ή ίσως λίγο μετά», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα αφορά μόνο στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας στην κοινότητα και όχι την αποκλιμάκωση, η οποία θα πάρει έως και δύο με τρεις μήνες ακόμη.

Ο κ. Μόσιαλος υπήρξε καθησυχαστικός, προς το παρόν, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας ενισχυμένης Μετάλλαξης Δέλτα

«Θα το ξέραμε ήδη εάν υπήρχε μια ανερχόμενη παραλλαγή σε άλλες περιοχές του πλανήτη, πέραν από την περιοχή της Ευρώπης, γιατί πλέον υπάρχει πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης αυτών των παραλλαγών», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή