ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγός επιβίωσης εν μέσω καύσωνα και πανδημίας

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται, αλλά με τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού, και παράλληλα φυσικός αερισμός των χώρων

odigos-epiviosis-en-meso-kaysona-kai-pandimias-561448279

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται, αλλά με τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού, και παράλληλα φυσικός αερισμός των χώρων, είναι μεταξύ των βασικών οδηγιών προφύλαξης από τον επερχόμενο καύσωνα που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Στη σχετική εγκύκλιο, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, δίνεται έμφαση και στα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, με ειδικές συστάσεις προς τους δήμους που οργανώνουν κλιματιζόμενους χώρους να ακολουθούν τις ισχύουσες οδηγίες για την πρόληψη της μετάδοσης της COVID-19, για την αποφυγή του συγχρωτισμού και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: «Ο μεγαλύτερος καύσωνας της 35ετίας» – Τι δηλώνει στην «Κ» ο Κ. Λαγουβάρδος

Ειδικότερα, συνιστάται στους πολίτες η παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται, όπου θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας και οι οδηγίες για την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών μονάδων. 

Και φυσικός αερισμός

«Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται η αναγκαιότητα για τον συνεχή ή τουλάχιστον συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες), ακόμη και με την παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων», αναφέρεται στην εγκύκλιο. Επιπλέον, συνιστάται ελαφρύ ντύσιμο, χρήση καπέλου και σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο –ιδίως για βρέφη και ηλικιωμένους–, αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό. 

Οι πολίτες πρέπει να κάνουν συχνά και χλιαρά ντους και να τοποθετούν δροσερά επιθέματα στο κεφάλι και στον λαιμό, να καταναλώνουν μικρά και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά και άφθονα υγρά (νερό ή χυμοί φρούτων). Εφόσον η εφίδρωση είναι μεγάλη, συνιστάται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού. 

Ατομα με χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να εγκαταλείπονται. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. 

Τέλος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα: ΕΛ.ΑΣ. 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112, ΕΚΑΒ 166 και ΚΕΧΙΠ Πολιτικής Προστασίας 210-33.59.002. 

Τελευταίες ειδήσεις