Πρόγευση τού τι θα συμβεί στη νέα σχολική χρονιά τα σχολεία αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις παιδικές κατασκηνώσεις, προειδοποιεί ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.
Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι ο έμπειρος επιστήμονας υπογραμμίζει ότι οι συρροές κρουσμάτων, λόγω της κινητικότητας στον ίδιο χώρο επί 24 ώρες το 24ωρο, είναι ένα σημάδι για το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία.
Μπορεί τα παιδιά να είναι ασυμπτωματικά σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και τα ασυμπτωματικά μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν χρόνια προβλήματα ανάλογα με το ποιο όργανο του σώματός τους έχει βλάψει ο κορωνοϊός (καρδιά, νεφρά κλπ.).
«Αυτό λέγεται σύνδρομο post-Covid και είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, γιατί μπορεί να έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα», δήλωσε.
O ίδιος μάλιστα τονίζει ότι αρκεί προσέγγιση στα τέσσερα μέτρα επί μερικά δευτερόλεπτα για τη μετάδοση από φορέα του ιού σε άλλον για να κολλήσει. «Μόνο που περνάς από δίπλα από κάποιον στον δρόμο μπορείς να κολλήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Θωμαΐδης: Ο ιός μεταφέρεται στην επαρχία
Παράλληλα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης επεσήμανε στον Σκάι πως ενώ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα τα λύματα δείχνουν σχετική σταθεροποίηση της μετάδοσης του κορωνοϊού, στην επαρχία η πανδημία φαίνεται να καλπάζει.
«Στην Αλεξανδρούπολη και στα Χανιά έχουμε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα μεγάλη αύξηση, δηλαδή υπάρχει αυξημένη διασπορά», είπε ο κ. Θωμαΐδης, εξηγώντας ότι η διασπορά της Δέλτα στην περιφέρεια οφείλεται κυρίως στην κινητικότητα του καλοκαιριού, αλλά και τη μη χρήση μάσκας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα στο επίπεδο των 3.500 ημερησίως, ενώ υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν το Αύγουστο ακόμα και τα 4.500 με την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.
«Το στέλεχος Δέλτα μάς εκπλήσσει κάθε εβδομάδα για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται. Σύμφωνα με έρευνες, μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος. Γι’ αυτό ενώ περιμέναμε να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ήδη έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.
Πηγή: Skai.gr