Σε πύρινο κλοιό η Πάτρα, ζημιές σε σπίτια

Σε πύρινο κλοιό η Πάτρα, ζημιές σε σπίτια

Πυρκαγιά στις παρυφές της πόλης, επεκτάθηκε σε οικιστικές ζώνες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία από τις πιο επικίνδυνες πυρκαγιές χαρακτηρίστηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στις παρυφές της Πάτρας, η οποία δημιούργησε ένα απειλητικό πύρινο μέτωπο για την πόλη, αφού επεκτάθηκε ανάμεσα σε οικιστικές ζώνες με μεγάλο αριθμό κατοίκων. Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 2 το μεσημέρι από την περιοχή της Ελεκίστρας, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Δροσιάς του Δήμου Ερυμάνθου, όπου ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες. Ετσι, λοιπόν, οι λίγες εναπομείνασες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Πάτρα άρχισαν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην Ελεκίστρα, ζητώντας ταυτόχρονα αγωνιωδώς ενισχύσεις.

Γρήγορη επέκταση

Γρήγορα η φωτιά άρχισε να επεκτείνεται προς τις γειτονικές περιοχές Σούλι, Ριγανόκαμπος και Καρυά, ενώ οι κάτοικοι με λάστιχα στα χέρια προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους. Επειτα από λίγη ώρα άρχισαν να ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις με οχήματα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, αλλά η φωτιά, λόγω και των ισχυρών ανέμων, έπαιρνε συνεχώς διαστάσεις, ενώ ο μαύρος καπνός απλωνόταν πάνω από την πόλη της Πάτρας. Παράλληλα, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, εκκενώθηκε προληπτικά η κοινότητα Σούλι, ενώ έκλεισε για αρκετή ώρα και η μεγάλη περιμετρική οδός της πόλης, αφού οι φλόγες είχαν φθάσει μέχρι το οδόστρωμα.

Την ίδια ώρα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Πατρέων και της περιφέρειας βοηθούσαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, αφού η φωτιά απειλούσε τον καταυλισμό Ρομά στον Ριγανόκαμπο και το μεγάλο διυλιστήριο νερού της ΔΕΥΑΠ στην ίδια περιοχή.

Τρεις στο νοσοκομείο

Επίσης, δύο πυροσβέστες και μία κάτοικος της περιοχής Ελεκίστρα διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένας άλλος κάτοικος τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να σβήσει τις φλόγες κοντά στο σπίτι του. Παράλληλα, λόγω της φωτιάς, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Πάτρα.

Περίπου στις 7 χθες το απόγευμα η φωτιά παρουσίασε ύφεση και, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό που έγινε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, τουλάχιστον πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές, όπως και εκτάσεις με καλλιέργειες.

Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των άλλων αρχών ασφαλείας, μαζί με την αυτοδιοίκηση και φυσικά τους εθελοντές και τους ίδιους τους πολίτες, πέτυχαν να αποσοβήσουν πολλές και μεγάλες καταστροφές».

Ομως, η μάχη με τη φωτιά δεν είχε τελειώσει, αφού το πύρινο μέτωπο στη Δροσιά βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ. Μάλιστα μετά την εκκένωση της κοινότητας Δροσιά που έγινε χθες το μεσημέρι, λίγη ώρα αργότερα εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, και ο οικισμός της Πτέρης, ενώ ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Τριβογά και Χριστοπουλέικα για πιθανή εκκένωση. Επίσης, χθες το βράδυ έκλεισε για λόγους ασφαλείας τμήμα της εθνικής οδού Πατρών – Τρίπολης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερυμάνθου Θεόδωρο Μπαρή, «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχουν προκληθεί ζημιές στην περιοχή της Πτέρης, αφού η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό», κάνοντας παράλληλα λόγο για μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή