ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους για εμβολιασμούς: Ραντεβού σαν… click inside – Οι διακοπές φέρνουν μείωση

Το σημαντικότερο είναι να πείσουμε περισσότερους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν, επανέλαβε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θεμιστοκλέους για εμβολιασμούς: Ραντεβού σαν… click inside – Οι διακοπές φέρνουν μείωση

Στις καλοκαιρινές διακοπές αποδίδει ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τη μείωση των εμβολιασμών, ενώ επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ώρες, όπως ακριβώς στο click inside. 

Κληθείς να σχολιάσει την κάμψη των ραντεβού εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως αυτή σημειώνεται και στα εμβολιαστικά προγράμματα άλλων χωρών, που δεν έχουν τον «ίδιο Αύγουστο» με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα σημειωθεί νέα αύξηση με το πέρας της περιόδου των θερινών διακοπών. 

Επεσήμανε, ωστόσο, πως συνεχίζουν να κλείνονται ραντεβού, με τα νέα να ανέρχονται σε 20.000 την ημέρα και η συντριπτική πλειοψηφία για αυτά να είναι από την ομάδα 18-24 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη ομάδα είναι που καταγράφει και σημαντική αύξηση. 

Ερωτηθείς για το αν μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί στον τόπο που θα παραθερίζει, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως αυτό μπορεί να γίνει, κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα. «Το λέω γιατί δεν υπάρχουν όλα τα εμβόλια παντού», πρόσθεσε.

Προέτρεψε, δε, τους πολίτες, αν το επιθυμούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για να μην χάσουν χρόνο από τις διακοπές τους. «Αυτή τη στιγμή, κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού για τις επόμενες μία – δύο ώρες. Σαν το click inside», τόνισε. 

Διαβάστε επίσης⇒ Χ. Γώγος: Και η Τήνος στα «κόκκινα» νησιά

Ως προς την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι το ποσοστό ανοσίας βρίσκεται περίπου στο 70%. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το 54% του γενικού πληθυσμού αποδίδεται στον εμβολιασμό, το ίδιο για το 65% του ενήλικου, ενώ 440.000 πολίτες έχουν νοσήσει επισήμως, ποσοστό γύρω στο 4% με 5%. «Άρα πρέπει να είμαστε πάνω από το 70%. Το έχω ξαναπει δεν είναι να ψάχνουμε ένα μαθηματικό αριμό που πρέπει να φτάσουμε», πρόσθεσε.

Το σημαντικότερο είναι να πείσουμε περισσότερους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν, επανέλαβε και έκανε γνωστό πως για τις ηλικίες των 15-17 ετών έχουν ξεπεράσει τις 30.000 οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού. 

Δείτε επίσης⇒ Βίντεο «Κ»: Εμβόλια στο κύμα

Για το ενδεχόμενο εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανέφερε ότι δεν είναι στον σχεδιασμό προς το παρόν.

Σε ερώτηση για την τρίτη δόση εμβολίου, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δήλωσε ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι» και θα την χρειαστούν κυρίως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι ηλικιωμένοι. Όμως, όπως είπε, αναμένεται το τελικό πόρισμα των επιστημόνων.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους, προέτρεψε τις νεαρές γυναίκες, που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να εμβολιαστούν χωρίς φόβο. «Η επιστημονική κοινότητα έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα» σχολίασε, συμπλωρώνοντας ότι «δεν υπάρχει αστερίσκος», ούτε σε αυτή την κατηγορία, ούτε σε έγκυες και θηλάζουσες.

Τελευταίες ειδήσεις