Δημόσια στρατηγική για καταπολέμηση του trafficking

Δημόσια στρατηγική για καταπολέμηση του trafficking

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εμπορία ανθρώπων, σε όλες τις εκφάνσεις της, είναι η σύγχρονη μορφή δουλείας» – έτσι ξεκινά η δημοσίευση της στρατηγικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη χώρα, για την περίοδο 2021-2025.

Στην Ελλάδα έχουν εξιχνιαστεί 73 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων και έχουν απελευθερωθεί 103 θύματα από το 2018 μέχρι σήμερα, ενώ από το 2020, 47 δράστες έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Από τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας προκύπτει πως το 2018, 26 από τις 28 υποθέσεις αφορούσαν σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ από τις συνολικά 35 υποθέσεις του 2019 και του 2020, οι 29 αφορούσαν γενετήσια εκμετάλλευση και οι υπόλοιπες εξαναγκαστικό γάμο, εμπορία οργάνων και εκμετάλλευση της επαιτείας. Οι περισσότεροι δράστες είναι Ελληνες ή πολίτες της Ε.Ε. και το 70% είναι άνδρες, σε αντίθεση με τα θύματα, από τα οποία το 80% είναι γυναίκες. 

Σημαντικό ρόλο παίζει το Ιντερνετ. «Οι δράστες χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφενός για να στρατολογήσουν θύματα, αφετέρου για την αλίευση πελατών», αναφέρει το υπουργείο. Αστυνομικές πηγές λένε στην «Κ» πως καθώς η εκμετάλλευση συμβαίνει κυρίως σε χώρους που ήταν κλειστοί για σημαντικά χρονικά διαστήματα λόγω πανδημίας –οίκους ανοχής, strip clubs κ.ά.–, οι υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι λιγότερες από ό,τι τα δύο προηγούμενα. Η εκτίμηση του υπουργείου είναι πως το trafficking «θα εξακολουθήσει να αποτελεί υπαρκτή απειλή για την Ελλάδα» – εξ ου και η δημιουργία στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται οι εξής δράσεις, μεταξύ άλλων: αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάστασης του trafficking, ενίσχυση –με προσωπικό, μέσα και εκπαιδεύσεις– των ομάδων καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, διυπηρεσιακή και διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών, ειδική διαχείριση υποθέσεων με ανήλικα θύματα. Στόχος δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και η πρόληψη και η προστασία των θυμάτων. «Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εμπορίας», είπε χθες ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι «η προστασία των θυμάτων βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής και επιχειρησιακής μας λειτουργίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή