Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους – Έκκληση για τη χρήση ρεύματος και νερού

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους – Έκκληση για τη χρήση ρεύματος και νερού

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε μέτρα προστασίας των εργαζόμενων, τα οποία θα εξειδικευτούν από το υπουργείο Εργασίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επικίνδυνο φαινόμενο με μεγάλη διάρκεια», που θα διατηρηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, χαρακτήρισε το κύμα του καύσωνα ο επικεφαλής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, στο πλαίσιο των δηλώσεων μετά την ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Κολυδάς τόνισε ότι η ΕΜΥ θα δίνει ανά τριήμερο τα όρια των θερμοκρασιών, σημειώνοντας ότι το προσεχές  τριήμερο ο υδράργυρος θα κινηθεί στους 42-43 βαθμούς Κελσίου, για να συμπληρώσει ότι δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί κι αυτό το όριο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε μέτρα προστασίας των εργαζόμενων, τα οποία θα εξειδικευτούν από το υπουργείο Εργασίας, ενώ τόνισε ότι θα υπάρχουν διαρκείς περιπολίες για τυχόν πυρκαγιές ώστε να είναι άμεση η επέμβαση των αρχών.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε «κατάσταση ετοιμότητας για όλες τις σχετικές ενέργειες», προκειμένου να διασφαλιστεί η «αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών που στηρίζουν την λειτουργία του κράτους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση».

Πρόσθεσε ότι έχουν υπάρχει μέριμνα ώστε «να μην υπάρχει πρόβλημα, κι αν υπάρχει να υπάρχει άμεση επέμβαση», καλώντας τους πολίτες σε «στοχευμένη χρήση ρεύματος και νερού, για να μην υπάρξει πρόβλημα».

Παράλληλα επισήμανε ότι τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας. 

Διαβάστε: Καύσωνας: Ιστορικό κύμα – Θερμοκρασίες άνω των 45 Κελσίου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

Όπως είπε, το έργο τους θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες:

  • την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών,
  • την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών,
  • την παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη
  • και περίθαλψη καθώς και την προστασία των εργαζομένων.

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφερε: «Σε συνέχεια όσων είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στους Δήμους της χώρας να μεριμνήσουν για τη φιλοξενία των άστεγων συμπολιτών μας σε κλιματιζόμενους χώρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα. Δόθηκαν επίσης οδηγίες, προκειμένου κρίσιμες διαδικασίες για τη λειτουργία των πόλεων, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, να γίνονται σε ώρες όπου το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό – κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες. 

Παρακαλούμε πολύ τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνούν για τη βόλτα των κατοικιδίων τους σε ώρες που δεν υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία και εάν είναι δυνατόν, ας τοποθετούμε δοχεία με νερό προκειμένου να δροσίζονται και τα αδέσποτα ζώα. Οι ιδιοκτήτες των παραγωγικών ζώων να μεριμνούν για τη φύλαξη των ζώων τους σε σκιερό περιβάλλον και να φροντίζουν να ανανεώνουν τακτικά το νερό τους. 

Επίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει οδηγίες σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας και τις μεταναστευτικές δομές για να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων συνανθρώπων μας, ώστε να αντιμετωπίσουν και εκείνοι αποτελεσματικά τον καύσωνα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία προκείμενου να υπάρξει πλήρης επιφυλακή και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν. 

Θέλω κι εγώ να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις εν μέσω καύσωνα αλλά και τις άσκοπες εργασίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε πυρκαγιά, τόσο κατά τη διάρκεια του καύσωνα όσο και κατά τις επόμενες ημέρες όπου λόγω της ξηρασίας θα είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Σας ευχαριστώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή