Καύσωνας: Σε γενικό συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός – Έως 44 βαθμούς και σήμερα

Καύσωνας: Σε γενικό συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός – Έως 44 βαθμούς και σήμερα

Σε επιφυλακή από σήμερα ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από τις ακραίες θερμοκρασίες

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση του καύσωνα έθεσαν σε ισχύ από σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Περιλαμβάνει κινητοποίηση σχεδόν του συνόλου του κρατικού μηχανισμού για την προστασία των λεγόμενων ευπαθών ομάδων, την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την απρόσκοπτη λειτουργία των λεγόμενων κρίσιμων υποδομών και συγκεκριμένα των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας μετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών, Μετανάστευσης αλλά και στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ και του ΕΚΑΒ.

Καύσωνας: Σε γενικό συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός – Έως 44 βαθμούς και σήμερα-1

Οπως ανακοινώθηκε χθες, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις σε τέσσερις τομείς: την αποτροπή των πυρκαγιών, την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών, την προστασία των ευπαθών ομάδων και, τέλος, την προστασία των εργαζομένων. Οσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς, το προσωπικό της Πυροσβεστικής τίθεται σε κατάσταση μερικής επιφυλακής. Θα απαγορευτεί η κίνηση στα περιαστικά δάση, ενώ αναμένεται να συγκροτηθούν μεικτά περίπολα με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής αλλά και του Στρατού (εάν αυτό κριθεί αναγκαίο) για τον κατά το δυνατόν πιο έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων πυρκαγιών.

«Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης. Καθώς πάντως τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν αναμένονται ισχυροί άνεμοι, τα στελέχη της Πυροσβεστικής επισημαίνουν ότι το πρόβλημα θα είναι εντονότερο, λόγω της ξηρασίας, το διάστημα αμέσως μετά τον καύσωνα.  

Στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου λόγω χρήσης ηλεκτρικών συσκευών να μπορέσουν σε σύντομο διάστημα να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Συζητήθηκε μάλιστα το ενδεχόμενο αξιοποίησης –εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν– και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται εκτός λειτουργίας. 

Καύσωνας: Σε γενικό συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός – Έως 44 βαθμούς και σήμερα-2

κόμα, ζητήθηκε από τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ και η Αμεση Δράση θα είναι σε επιφυλακή για την περίπτωση που απαιτηθούν διακομιδές ασθενών. «Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το σύστημα υγείας έχει τεθεί σε έκτακτη ετοιμότητα», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Για την προστασία των ευπαθών ομάδων αποφασίστηκε οι δήμοι και οι περιφέρειες να διαθέσουν σε 24ωρη βάση αίθουσες με κλιματισμό, ενώ, όπως ειπώθηκε από επίσημα χείλη, δόθηκε εντολή για την εγκατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων σκηνών μεγάλης χωρητικότητας με κλιματισμό. Εκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν και για όσους εργαζομένους είναι λόγω της φύσης της δουλειάς τους εκτεθειμένοι στον καύσωνα, όπως άλλωστε είναι και οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η προσωρινή παύση εργασίας στο διάστημα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Συστάσεις για προστασία των εργαζομένων

Μείωση απασχόλησης ή και παύση εργασιών σε επιβαρυμένους θερμικά χώρους μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 μ.μ. συνιστά το υπουργείο Εργασίας στους εργοδότες για την προστασία των εργαζομένων την επόμενη, πολύ δύσκολη εβδομάδα του παρατεταμένου καύσωνα στη χώρα μας. Ειδικά στις υπηρεσίες του Δημοσίου, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην εργασία του προσωπικού με χρόνια καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα), των καρκινοπαθών σε θεραπεία και των εγκύων.

Οργάνωση χρόνου

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, για την προστασία των εργαζομένων συνιστάται στους εργοδότες η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλείμματα και ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία. Ειδικά για επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, ναυπηγεία κ.ά., αλλά και για τις υπαίθριες εργασίες, προτείνεται η μείωση της απασχόλησης ή και η παύση των εργασιών τις ώρες μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 μ.μ. 

Κλιματιζόμενοι χώροι

Οι εργοδότες οφείλουν να διαμορφώσουν κλιματιζόμενους χώρους για τα διαλείμματα και να διασφαλίσουν την παροχή δροσερού νερού. Στους υπαίθριους χώρους πρέπει να διαμορφώνουν σκιερό μέρος για τα διαλείμματα και εάν είναι δυνατόν να παρέχουν στέγαστρα για την εκτέλεση των εργασιών. 

Οδηγίες

Σύμφωνα με τις οδηγίες υγειονομικών αρχών και φορέων, κατά τη διάρκεια του καύσωνα θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να καταναλώνουν δροσερό νερό ή φυσικούς χυμούς, να επιλέγουν λεπτά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να κάνουν συχνά δροσερά ντους. 

Οσοι βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή και κυρίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά κ.ά. πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον γιατρό τους για να λαμβάνουν οδηγίες. Το ίδιο συνιστάται και στα άτομα με νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, σε διαβητικούς, νεφροπαθείς, αλκοολικούς καθώς και στους πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι η θερμοπληξία εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41 βαθμούς Κελσίου), ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, σπασμούς και, τέλος, με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.

Η πρόγνωση του Σαββάτου 

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς Κελσίου θα επικρατήσουν και σήμερα, Σάββατο.

Σύμφωνα με το meteo.gr, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καύσωνας, ενώ υψηλές θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έντονο θα είναι το αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί:

  • στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς,
  • στην Ήπειρο από 19 έως 42-43,
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς,
  • στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41,
  • στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς,
  • στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή