Ο μηχανικός «Κέρβερος» δεύτερος στον κόσμο

Ο μηχανικός «Κέρβερος» δεύτερος στον κόσμο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερος στον κόσμο ήρθε ο «Κέρβερος», η μοτοσικλέτα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι φοιτητές – μέλη της Tyφoon ΜotoRacing Team UoWM. Πρόκειται για τη φοιτητική ομάδα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, που συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent στο Aragon της Ισπανίας στις 15-18.7.2021 και ήρθε δεύτερη μεταξύ 37 συμμετοχών.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Οι συμμετοχές προέρχονται από πολλά πολυτεχνεία ανά τον κόσμο. Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία είναι χώρες με σταθερή συμμετοχή. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες: του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που τερμάτισε δεύτερη, και του ΑΠΘ, που τερμάτισε όγδοη. Κάθε ομάδα που συμμετέχει, παίρνει τον κινητήρα, τις ζάντες και τις δαγκάνες των φρένων και πρέπει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα υπόλοιπα μέρη δημιουργώντας ένα πλήρως λειτουργικό σύνολο, που περνάει από τεχνικούς ελέγχους και συμμετέχει σε αγώνα στην πίστα του Aragon. Κάθε ομάδα συγγράφει ακόμη και οικονομοτεχνική μελέτη για την παραγωγή 600 αντιτύπων.

Οι φοιτητές της ομάδας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Δημήτρη Γιαγκόπουλου, με λίγα χρήματα και πολύ πάθος κατάφεραν να ξεπεράσουν την έλλειψη μηχανολογικής παράδοσης της χώρας μας και παρουσίασαν τη μοτοσικλέτα τους, τον «Κέρβερο», καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και ξεπερνώντας συμμετοχές με σημαντικές χορηγίες και παράδοση. «Η αεροδυναμική μελέτη γίνεται στον υπολογιστή, αλλά οι Ιταλοί συνάδελφοί μας μπορούν και δοκιμάζουν στην αεροσήραγγα τα αποτελέσματα των μελετών τους, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε, αφού δεν υπάρχουν αεροσήραγγες στην Ελλάδα. Ακόμη, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν σοβαρά πρωταθλήματα μοτοσικλετών, με χορηγούς και ανταγωνισμό, που βγάζουν εκατοντάδες οδηγούς, ενώ εδώ υπολειτουργούν», λέει ο Γιώργος Στρατηγάκης, υπεύθυνος αεροδυναμικής της ομάδας.

Με το πάθος να ξεχειλίζει και χωρίς πόρους, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα, η ομάδα απέδειξε ότι γίνεται καλή δουλειά στα περιφερειακά ΑΕΙ, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή