Ο εμβολιαστικός Γολγοθάς μιας Ελληνίδας

Ο εμβολιαστικός Γολγοθάς μιας Ελληνίδας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς δεύτερη σκέψη πήγε στα τέλη Μαρτίου η κ. Κατερίνα Αλεξανδράκη να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. «Με ενδιέφερε να αποκτήσω το συντομότερο δυνατόν ανοσία, καθώς ταξιδεύω συχνά με το αεροπλάνο, οπότε όλο αυτό το διάστημα ανησυχούσα για μια πιθανή επιμόλυνση και είχα ξοδέψει πολλά χρήματα σε μοριακά τεστ», εξηγεί στην «Κ» η ίδια, που μοιράζεται τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, όπου ζει και εργάζεται ο σύζυγός της. 

«Η δεύτερη δόση μου είχε προγραμματισθεί για τις 17 Ιουνίου, ωστόσο μια μικρή ανατροπή με κράτησε στο Αμβούργο», διηγείται. «Ετσι, για να μη χάσω χρόνο, ακύρωσα το ραντεβού μου στην Αθήνα και μετέβην εκεί σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος μου χορήγησε τη δεύτερη δόση του Α.Ζ.». Φεύγοντας από το ιατρείο του έλαβε υπογεγραμμένη επίσημη καρτέλα όπου αναγράφονται η ημερομηνία και ο κωδικός του σκευάσματος που έλαβε. Ωστόσο, καθώς έχει ελληνικό ΑΜΚΑ, αφενός πλήρωσε για τον εμβολιασμό, αφετέρου δεν μπόρεσε να εκδώσει επί γερμανικού εδάφους το πιστοποιητικό εμβολιασμού – το απαραίτητο πλέον διαβατήριο για τις μετακινήσεις. «Υπολόγιζα, ωστόσο, ότι θα το τακτοποιούσα στην Ελλάδα, όπου ομολογουμένως το σύστημα εμβολιασμού είναι πιο εξελιγμένο τεχνολογικά από αυτό της Γερμανίας». Δώδεκα ημέρες αργότερα, η κ. Αλεξανδράκη, με τα αποτελέσματα ενός ακόμα PCR τεστ υπό μάλης, πετούσε για Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να υποψιάζεται τον γραφειοκρατικό κυκεώνα που την περίμενε. 
«Απευθύνθηκα αρχικά στην Πολιτική Προστασία, που με παρέπεμψε στον ΕΟΔΥ και αυτός στα οικεία ΚΕΠ», θυμάται. «Εκεί, βάσει των κωδικών μου, απεφάνθησαν ότι δεν μπορούσαν να μου εκδώσουν πιστοποιητικό, γιατί δεν ήμουν καταγεγραμμένη». Αναζητώντας μια λύση, πήγε δύο φορές στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» και συνομίλησε με τον υπεύθυνο. «Μου ζήτησε χρόνο να διερευνήσει την υπόθεσή μου με τους ανωτέρους του. Τη δεύτερη φορά που πήγα, μου μετέφερε ότι δεν ήμουν η μοναδική με αυτό το πρόβλημα, είμαστε αρκετοί επειδή κάναμε τη δεύτερη δόση εκτός Ελλάδος· είναι εξοργιστικό, βέβαια, ότι έχει προβλεφθεί μόνο το αντίστροφο, δηλαδή να μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση οι τουρίστες, Ελληνες ή ξένοι, και να εκδώσουν στην Ελλάδα το πιστοποιητικό». Οπως, επίσης, αντιλήφθηκε, «το γεγονός ότι ακύρωσα το δεύτερο ραντεβού στην Ελλάδα μου κόστισε πέναλτι». 

Στα γρανάζια των αλγορίθμων φαίνεται ότι η κ. Αλεξανδράκη εντάχθηκε στους «διστακτικούς» που μετάνιωσαν και ματαίωσαν την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους – παρότι η ίδια το μόνο που επιθυμούσε διακαώς ήταν να είναι πλήρως θωρακισμένη και να ταξιδεύει ελεύθερη. «Ως τελευταία επιλογή, έγραψα ένα email στην ηλεκτρονική πλατφόρμα», καταλήγει. «Η απάντηση έλεγε ότι εφόσον ολοκλήρωσα αλλού τον εμβολιασμό, δεν έχω καταγραφεί». Και διερωτάται: «Γιατί δεν υπάρχει ευελιξία, εφόσον έκανα το εμβόλιο σε άλλη χώρα της Ε.Ε.;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή