Φωτιά τώρα στον Έβρο – Συνεχίζεται η μάχη για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Φωτιά τώρα στον Έβρο – Συνεχίζεται η μάχη για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Λαγυνά Έβρου - Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Ρόδο

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Λαγυνά Έβρου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Φωτιά στη Ρόδο: Αναζωπύρωση στην Ψίνθο

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει επιφέρει σημαντικές καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Λόγω των ανέμων που επικρατούν αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στην περιοχή της Ψίνθου, για την κατάσβεση του οποίου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο από εδάφους όσο και από αέρος.

Για προληπτικούς λόγους, όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε να εκκενωθεί το χωριό της Ψίνθου. Παράλληλα, συνεχίζονται όλες οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς σε όλα τα μέτωπα. Τα άλλα δύο μέτωπα βρίσκονται στην περιοχή των Μαριτσών και στην περιοχή της Θολού.

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης

Στο νησί επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπτερα, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία έχει μεγάλη περίμετρο.

Σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, νωρίτερα, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι συμμετείχαν στην κατάσβεσή της, η φωτιά σήμερα σε όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και τα καταφέραμε με συντονισμένες προσπάθειες και οργάνωση. Η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, των εθελοντών και των ενεργών πολιτών έφερε αποτέλεσμα».

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βρέθηκαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς και πάλεψαν με την πύρινη λαίλαπα αλλά και σε όσους εργάστηκαν ακατάπαυστα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά. Όλη η δημοτική μηχανή βρίσκεται από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά επί ποδός. Με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, καταθέσαμε αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη των Δημοτικών Ενοτήτων Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση σε όλα τα μέτωπά της. Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό αλλά απαιτείται από όλους μας αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Χαρδαλιάς: 116 φωτιές μέσα σε δύο ημέρες – «μιλάμε για κλιματική απειλή»

Ρόδος: Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επτά περιοχές

Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών, χθες Κυριακή 1η Αυγούστου.

Το αίτημα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Σε ανακοίνωσή του, νωρίς το πρωί, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από την προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτέλεσμα».

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

Την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Ρόδο και τη Χάλκη ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, ύστερα από τη γενική διακοπή που σημειώθηκε εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες. Ο Διαχειριστής πραγματοποιεί παράλληλα επιθεωρήσεις των Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης, οι οποίες υπέστησαν σοβαρή καταπόνηση από τη φωτιά.

Ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί επίσης τους καταναλωτές να περιορίσουν τις άσκοπες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00-14:00 και 19:00-22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες πρέπει να:

  • Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
  • Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

«Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών», τονίζει ο Διαχειριστής.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Η νύχτα ήταν δύσκολη στη Ρόδο, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν μάχη προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά.

Το απόγευμα της Κυριακής, μέσω μηνύματος από το 112, οι κάτοικοι της Ψίνθου κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, λόγω της δασικής πυρκαγιάς. Παράλληλα, δεύτερο μήνυμα, αργά το το βράδυ της Κυριακής, καλούσε τους κατοίκους στα Μαριτσά και τις Καλυθιές να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλη τη νύχτα, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Στους 44-46 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

Μίλτος Τεντόγλου: Από το παρκούρ στην κορυφή του ολυμπιακού βάθρου

Ολυμπιακοί Αγώνες: Χάλκινος Ολυμπιονίκης ο Λευτέρης Πετρούνιας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή