Πυρκαγιές σε Ρόδο, Φθιώτιδα, Μεσσηνία: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα

Πυρκαγιές σε Ρόδο, Φθιώτιδα, Μεσσηνία: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα

Σε εξέλιξη, παρουσιάζοντας ωστόσο καλύτερη εικόνα, είναι οι πυρκαγιές στη Ρόδο, τη Φθιώτιδα και τη Μεσσηνία

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη, παρουσιάζοντας ωστόσο καλύτερη εικόνα, είναι οι πυρκαγιές στη Ρόδο, τη Φθιώτιδα και τη Μεσσηνία, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το πρωί οι πυρκαγιές βρίσκονταν σε ύφεση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αχαΐα: Έρευνα για τις τέσσερις μεγάλες φωτιές

Φωτιά στη Ρόδο

Στη Ρόδο, η φωτιά η οποία από την Κυριακή έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους σε Πεταλούδες, Ψίνθο, Μαριτσά, παρουσίαζε το πρωί καλύτερη εικόνα, έπειτα από ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών και των εθελοντών με τις φλόγες.

Από το πρωί, ξεκίνησαν εκ νέου οι ρίψεις νερού με αεροπλάνα, σύμφωνα με το rodiaki.gr.

Αργά το βράδυ, είχε εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Μαριτσά, καθώς σε δύσβατη περιοχή στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε μια επικίνδυνη εστία.

Πυρκαγιά στη Μεσσηνία

Σε ύφεση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι και η πυρκαγιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί ρίψεις νερού πάνω από την πυρκαγιά.

Παράλληλα, εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που αποτελούνται από 65 πυροσβέστες με 18 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου, μαζί με τα εναέρια μέσα, να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Φωτιά στη Φθιώτιδα

Αισιοδοξία επικρατεί και για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο Λογγίτσι Φθιώτιδας, με το μέτωπο το πρωί να βρίσκεται σε ύφεση.

Σύμφωνα με το tvstar.gr, η φωτιά έκαψε το καταφύγιο άγριων ζώων και μεγάλη έκταση από χαμηλή βλάστηση, σε δύσβατη περιοχή.

Κατά το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε τη διεύρυνση του μετώπου της πυρκαγιάς είτε προς την περιοχή της Ανάβρας Μαγνησίας, είτε προς την περιοχή του χωριού Νεοχώρι Δομοκού αλλά και ανατολικά προς την περιοχή του χωριού Νεράιδα Στυλίδας.

Αυτή την ώρα, με τις συνεχείς ρίψεις νερού από αεροπλάνα και ελικόπτερα τα επικίνδυνα μέτωπα έχουν περιοριστεί μέσα σε μία χαράδρα.

Πάνω από 50 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Το προηγούμενο 24ωρο εκδηλώθηκαν 52 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 1.155 πυροσβέστες με 25 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 388 οχήματα, 17 αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καύσωνας: Πάνω από 40 βαθμούς οι έξι στις δέκα περιοχές της Αττικής

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Στο μεταξύ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα για αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr)

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ ‘Αρτας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τελευταίες ειδήσεις

Καύσωνας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Έως τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή