Κορωνοϊός: 3.428 νέα κρούσματα, 14 θάνατοι, 191 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 3.428 νέα κρούσματα, 14 θάνατοι, 191 διασωληνωμένοι

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 3.428 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 14 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους12.997 .

Παράλληλα, σε 191 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 103.701 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 3,30% (4,41% χθες). 

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Για ακόμη μία ημέρα η πλειονότητα των κρουσμάτων (1.168) εντοπίζονται στην Αττική. 316 κρούσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως.

141 από την Ανατολική Αττική (66 χθες).
159 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (91 χθες).
51 από τη Δυτική Αττική (33 χθες).
146 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (92 χθες).
308 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (161 χθες).
157 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (84 χθες).
184 από τον Πειραιά (75 χθες).
22 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (13 χθες).

Κορωνοϊός: 3.428 νέα κρούσματα, 14 θάνατοι, 191 διασωληνωμένοι-1

«Καμπανάκι» για τη μετάδοση μέσω κλιματιστικών

Για «πολύ εύκολη» μετάδοση του κορωνοϊού από τα κλιματιστικά, έκανε λόγο η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η κ. Λινού ανέφερε πως «στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν. Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα».

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμοί: Έτοιμοι για την τρίτη δόση ακόμη και τον Σεπτέμβριο

«Ναι» στη χρήση μάσκας και από εμβολιασμένους

«Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την ίδια «είναι δύσκολο τα πράγματα όπως ακούμε για τα νοσοκομεία. Το κυριότερο και ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ υψηλός. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε 30 ημέρες και αν θα επικρατήσει άλλη μετάλλαξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μεταδοτική θα είναι αυτή η μετάλλαξη αλλά και τη δική μας συμπεριφορά».

Έτοιμοι για την τρίτη δόση ακόμη και τον Σεπτέμβριο

Την επιχειρησιακή ετοιμότητα του συστήματος Υγείας για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως», εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, επεσήμανε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι έτοιμη να ξεκινήσει όταν δοθεί η τελική έγκριση από την Επιτροπή.

Ειδικότερα, τόνισε πως επιχειρησιακά μπορεί να προχωρήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, ακόμη και τον Σεπτέμβριο.

Εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «η μετεξέλιξη της επιχείρησης “Ελευθερία” είναι ότι πλέον πάμε πόρτα-πόρτα για να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας».

Όπως είπε, οι κινητές ομάδες του υπουργείου ήδη πηγαίνουν και εμβολιάζουν κατάκοιτους στα σπίτια τους και κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, ενώ απηύθυνε έκκληση στους επαγγελματίες στον τουρισμό και στους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων να καταρτίσουν λίστες με το προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί -είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε γιατί δεν πρόλαβε ή είχε επιφυλάξεις- προκειμένου να μεταβούν στα ξενοδοχεία συνεργεία του ΕΟΔΥ και να τους εμβολιάσουν εκεί. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή