Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Μάχη σε 81 μέτωπα έδωσαν οι πυροσβέστες

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Μάχη σε 81 μέτωπα έδωσαν οι πυροσβέστες

Ογδόντα μία δασικές πυρκαγιές έπληξαν την Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση των Χρυσοχοϊδη – Χαρδαλιά εκ των οποίων τα 40 μέτωπα ήταν ακόμη ανοικτά έως τις 9.00 το βράδυ.

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ογδόντα μία δασικές πυρκαγιές έπληξαν την Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση των Χρυσοχοϊδη – Χαρδαλιά εκ των οποίων τα 40 μέτωπα ήταν ακόμη ανοικτά έως τις 9.00 το βράδυ.

Πέραν του εφιαλτικού μετώπου της Βαρυμπόμπης, στη Ρόδο, έως αργά το απόγευμα της Τρίτης συνεχιζόταν η μάχη για να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της φωτιάς, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το μεσημέρι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν στην περιοχή του Κερωνιάτη στα Μαριτσά, όπου παρά τις επίπονες προσπάθειες και τις απανωτές ρίψεις νερού που πραγματοποιήθηκαν, οι εστίες φωτιάς, δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν, λόγω κυρίως του δύσβατου της περιοχής.

Στα Μαριτσά, αλλά και σε όλο το μέτωπο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά εξακολουθούν να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές, οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αναζωπυρώσεις στη Μεσσηνία

«Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» δήλωνε στις 8:00 το απόγευμα, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία.

Όπως πρόσθετε, «επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο ελικόπτερα, αλλά στην Μεσσηνία υπάρχει μία ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου – Νέστορος».

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Εύβοια

Την κήρυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων στην Εύβοια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς.

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Μάχη σε 81 μέτωπα έδωσαν οι πυροσβέστες-1

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας ‘Αννας.

«Μαζί με την Πυροσβεστική και τις εναέριες δυνάμεις δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς» δηλώνει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός που βρίσκεται επιτόπου και μάλιστα σημειώνει πως «δυστυχώς ήδη έχει συντελεστεί άλλη μία τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς η φωτιά καθώς η φωτιά αποτεφρώνει ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος». 

Αποτυπώνοντας τις κρίσιμες και συγχρόνως δραματικές στιγμές για την περιοχή, ο περιφερειάρχης σημείωνε: «Αυτές τις ώρες δίδεται απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους για να προστατευτούν οι 

Υπό έλεγχο στην Κω

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, σε συνεργασία με τον δήμο Κω και εθελοντές, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα και απειλούσε δασικές περιοχές του νησιού.

«Ευτυχώς προλάβαμε την επέκτασή της και η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα. Στην περιοχή πάντως, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και θα μείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις

Για την κατάσβεσή της, έχει μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από τη Ρόδο, που πραγματοποιεί ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή μετέβησαν και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια.

Σε δασική έκταση και στη Μάνη

Eπίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και ένα εναέριο μέσο είχαν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία. 
Στο σημείο επιχειρούσαν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού από αέρος

Μάχη και στα Καλάβρυτα

Φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη έως αργά το μεσημέρι της Τρίτης και σε δασική έκταση στην Αχαΐα και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Αγράμπελα των Καλαβρύτων.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περίπου 30 άνδρες και 13 οχήματα, ενώ είχε ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή