Η Αττική στο κόκκινο από την πύρινη λαίλαπα

Η Αττική στο κόκκινο από την πύρινη λαίλαπα

Καμένα σπίτια και τουλάχιστον 315 περιπτώσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων στη χθεσινή μάχη με τις φλόγες στην Αττική

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφιαλτική ήταν η χθεσινή ημέρα, με 81 δασικές πυρκαγιές να εκδηλώνονται μέσα σε 24 ώρες. Η μεγαλύτερη εξ αυτών, που ξέσπασε στις 13.25 σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας, μαινόταν μέχρι αργά τη νύχτα εκτός ελέγχου, έχοντας διασπαρεί σε τρία μέτωπα, ενώ οι πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις κλήθηκαν να συνδράμουν σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις απομάκρυνσης και απεγκλωβισμού ανθρώπων. Η πύρινη λαίλαπα στην Αττική δοκίμαζε τα όρια του συστήματος.

Σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι, πέρα από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, τα ενεργά μέτωπα έφταναν χθες συνολικά τα 40 σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, τρία ήταν τα κύρια μέτωπα, σε Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η μέγιστη θερμοκρασία που επικρατούσε στην περιοχή άγγιξε τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ η σχετική υγρασία ήταν κάτω του 10% λόγω του παρατεταμένου κύματος καύσωνα και ότι οι ριπές ανέμου έφτασαν τα 6 μποφόρ. Συνολικά επιχείρησαν για την κατάσβεση πάνω από 500 πυροσβέστες, ενώ πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού. Τριακόσιοι αστυνομικοί συνέδραμαν στην εκκένωση, ενώ εστάλησαν έξι sms από τον αριθμό εκτάκτου ανάγκης 112.

Τουλάχιστον έξι κάτοικοι είχαν διακομιστεί χθες το βράδυ στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα. «Οι ώρες είναι κρίσιμες, η χώρα μας βιώνει έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, δίνουμε τη μάχη με μέλημα και προτεραιότητα να σώσουμε την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι Πυροσβεστική, Αστυνομία, τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές έδιναν «υπεράνθρωπη μάχη».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος την ενημέρωσε για την εξέλιξη στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη συμπαράστασή της σε όσους δοκιμάζονται αυτές τις ώρες και την ευγνωμοσύνη της σε όσους με αυτοθυσία δίνουν τη δύσκολη μάχη.

Η Αττική στο κόκκινο από την πύρινη λαίλαπα-1
Εικόνες καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε χθες στις 13.25 σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η φωτιά έφτασε στην πλατεία της Βαρυμπόμπης καίγοντας κατοικίες, ενώ ιδιοκτήτες ιππικών ομίλων επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν δεκάδες άλογα καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα (φωτ. SOOC).

Η Αττική στο κόκκινο από την πύρινη λαίλαπα-2
Φωτ. SOOC

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Δροσοπηγή και απλώθηκε στις τρεις εστίες καλύπτοντας μια χιλιομετρικά μεγάλη έκταση. Οι κάτοικοι του οικισμού Αδάμες και της Βαρυμπόμπης έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα εκκένωσης της περιοχής τους. Αντίστοιχη ειδοποίηση στάλθηκε αργότερα, κατά τη μετατόπιση του πύρινου μετώπου, σε όσους βρίσκονταν στους Θρακομακεδόνες. Η φωτιά έφθασε στην πλατεία της Βαρυμπόμπης καίγοντας κατοικίες, ενώ ιδιοκτήτες ιππικών ομίλων επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν δεκάδες άλογα καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα. «Πολύ δύσκολη, ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Καίγονται σπίτια», ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός. Σε ξενοδοχεία της Αττικής προσφέρθηκαν δωμάτια για να φιλοξενηθούν πυρόπληκτοι, ενώ υπήρξε μέριμνα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για προληπτική μεταφορά έργων μεγάλης αξίας από το βασιλικό κτήμα Τατοΐου.

Η Αττική στο κόκκινο από την πύρινη λαίλαπα-3
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Bυθίσεις τάσης

Εκτός λειτουργίας είχε τεθεί νωρίτερα το μεσημέρι εξαιτίας της πυρκαγιάς το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης Αχαρνών – Αγίου Στεφάνου, προκαλώντας βυθίσεις τάσης στην Αττική. Νωρίτερα είχε εκκενωθεί η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο Ηλίας Πίτσικας, αρχηγός της κατασκήνωσης, η φωτιά έγινε αντιληπτή στο ξεκίνημά της, λίγο μετά τις 13.30. «Είχε μαυρίσει ο ουρανός. Πρώτο μέλημά μας ήταν να συγκεντρώσουμε τα παιδιά και να ενεργοποιήσουμε το σύστημα αποχώρησης». Συνολικά 80 παιδιά και 20 ομαδάρχες απομακρύνθηκαν με πούλμαν συνοδεία περιπολικού της Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η φωτιά εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που επέδρασε καταλυτικά ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχός της να καταστεί δύσκολος». Οπως διαπίστωσαν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη λόγω και του παρατεταμένου καύσωνα είναι ακραία ξηρή, ευνοώντας την εξάπλωση πύρινων μετώπων. Σε νέα ενημέρωση στις 4/8 για τις συνθήκες που επικρατούσαν ανέφεραν ότι: «κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ωρών εξάπλωσής της πυρκαγιάς (13:30 – 15:30), στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 – 4 μποφόρ και ριπές στα 5 μποφόρ» και επισήμαναν ότι «η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς φαίνεται ότι καθοδογήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από το συνοπτικό άνεμο».

Η Αττική στο κόκκινο από την πύρινη λαίλαπα-4
Φωτ. SOOC.

Οι άλλες εστίες στη χώρα

Δύο πυρκαγιές στη Μεσσηνία, μία στη Λακωνία και άλλη μία στην περιοχή των Καλαβρύτων βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ στην Πελοπόννησο. Στην περιοχή Βασιλίτσι της Μεσσηνίας, η αναζωπύρωση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα, προκάλεσε την επέκταση του πύρινου μετώπου, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οι κοινότητες Αγιος Γεώργιος, Λιβαδάκια και Βασιλίτσι, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, «η φωτιά έχει περάσει μέσα από σπίτια». Τη στιγμή που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη στο Βασιλίτσι, ξέσπασε δεύτερη φωτιά στην περιοχή Βλαχόπουλο της Μεσσηνίας, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία. Περίπου στις 7 χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αγράμπελα των Καλαβρύτων, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων. Συναγερμός είχε σημάνει και στην Εύβοια λόγω της φωτιάς που απειλούσε οικισμούς δυτικά της Λίμνης Ευβοίας. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας την κατάσβεση. Παράλληλα, πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα στην Κω, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση στις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή