Ηλεκτρικό ρεύμα: Συναγερμός για τις γραμμές μεταφοράς υψηλής και μέσης τάσης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Συναγερμός για τις γραμμές μεταφοράς υψηλής και μέσης τάσης

Γενικευμένη διακοπή ρεύματος χθες το βράδυ στη Δυτική Αττική εξαιτίας βλάβης σε τέσσερις μετασχηματιστές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δίκτυο υψηλής τάσης μετατοπίστηκε χθες το πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη έβγαλε εκτός λειτουργίας το διπλό κύκλωμα 400 KV μεταξύ ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 KV Aγιος Στέφανος – Χαλκηδόνα – Ολυμπιακό χωριό, θέτοντας σε κίνδυνο την τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής. Στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι χτύπησε νωρίς το απόγευμα κόκκινος συναγερμός και συγκαλέστηκε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και των διοικήσεων ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ για τον συντονισμό της κατάστασης, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός εκτεταμένου μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση μετά το πέρας της σύσκεψης, λόγω της πυρκαγιάς έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το κέντρο υπερυψηλής τάσης στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, για τις οποίες πλέον χρησιμοποιούνται εναλλακτικές διαδρομές από τα κέντρα υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης. Οι κύριες γραμμές θα επανέλθουν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών.

Για μια «πολύ δύσκολη νύχτα» έκαναν λόγο χθες αρμόδιοι παράγοντες, με την αγωνία να επικεντρώνεται σε πιθανή απώλεια της γραμμής υψηλής τάσης που μεταφέρει ενέργεια από τις μονάδες του βορρά, εξέλιξη που θα βγάλει εκτός συστήματος σημαντική ισχύ, καθιστώντας ιδιαίτερα κρίσιμη τη διαχείριση για την αποφυγή ενός γενικευμένου μπλακ άουτ. Η απειλή του δικτύου υψηλής και μέσης τάσης από πυρκαγιές ήταν μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της αγοράς ηλεκτρισμού για τις ημέρες του καύσωνα, η οποία επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο, απειλώντας άμεσα τις πλέον κρίσιμες υποδομές του.

Αργά χθες το βράδυ προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν περιοχές σε Ιλιον, Περιστέρι και Πετρούπολη από γραμμή που τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, ενώ γενικευμένη διακοπή ρεύματος υπήρξε στη Δυτική Αττική εξαιτίας βλάβης σε τέσσερις μετασχηματιστές. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και σε Αγρίνιο και Κόρινθο, ενώ με εκ περιτροπής διακοπές διάρκειας μιάμισης ώρας ηλεκτροδοτούνται από το πρωί χθες τα νησιά Κως και Κάλυμνος, καθώς σημειώθηκε βλάβη στον σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στην Κω που τροφοδοτεί και την Κάλυμνο. 

Το γεγονός πάντως ότι η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης «πέταξε φορτία έξω», διευκόλυνε το θέμα διαχείρισης, καθώς η ζήτηση υποχώρησε μετά το μεσημέρι σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, που υποχρέωσαν τον ΑΔΜΗΕ να θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για να απελευθερώσουν φορτία το διάστημα μεταξύ 6 το απόγευμα με 11 το βράδυ, για να υποκαταστήσουν ισχύ 200 MW από τη Μεγαλόπολη IIV, η επαναλειτουργία της οποίας αναμένεται έως σήμερα το μεσημέρι. 

Η αιχμή της ζήτησης σημειώθηκε χθες στις 9 το βράδυ στα 9.300 MW, έναντι πρόβλεψης για 9.500 μεγαβάτ. Ο λιγνίτης κάλυψε το 15%, το φυσικό αέριο το 45%, οι εισαγωγές το 14%, οι ΑΠΕ μόλις το 5% και τα υδροηλεκτρικά το 24%. Η υψηλή ζήτηση έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, προεξοφλώντας μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από Σεπτέμβριο που θα μετακυλιστούν στην κατανάλωση. Χθες η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 185,59 ευρώ/MWh, η υψηλότερη στην ευρωπαϊκή αγορά και σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις μεσογειακές χώρες. Για πολλές ώρες μάλιστα η τιμή σκαρφάλωσε στα 205 ευρώ/MWh, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή