Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη: Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες – Ανυπολόγιστες καταστροφές, αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη: Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες – Ανυπολόγιστες καταστροφές, αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις για να περιορίσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης του Δήμου Αχαρνών Αττικής.

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Άνω Βαρυμπόμπη. Αυτή τη στιγμή το κύριο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς το Τατόϊ ενώ υπάρχουν και διάσπαρτες εστίες σε κοντινές περιοχές, τις οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα εναέρια μέσα. 

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς ενώ υπάρχουν καμμένες περιοχές μέχρι και το ύψος της Λυκόβρυσης.

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη: Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες – Ανυπολόγιστες καταστροφές, αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική-1
Φωτ. AP

Διαβάστε ακόμη: Κυρ. Μητσοτάκης: Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν

Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν κοντά στο κοιμητήριο Κρυονερίου, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα σπίτια που βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στις 03:32 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του μηχανισμού 112 εξέπεμψε κατεπείγον μήνυμα εκκένωσης: «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, όπου βρισκόταν ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε ακόμη: Πώς εξαπλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά (βίντεο)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Στο μέτωπο επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης, έχουν κινητοποιηθεί επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Διαβάστε ακόμη: Ν. Χαρδαλιάς: Το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό μέτωπο

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη: Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες – Ανυπολόγιστες καταστροφές, αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική-2

Φωτ. SOOC

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, καθώς δεκάδες σπίτια έχουν καεί και αμέτρητες εκτάσεις πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη, σημειώνοντας ότι σήμερα θα αρχίσει η επίσημη καταγραφή.

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη: Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες – Ανυπολόγιστες καταστροφές, αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική-3

Φωτ. SOOC

Συμπλήρωσε ότι η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις στους κατοίκους που έχουν πληγεί. 

«Τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττός.  

Ο καπνός έχει απλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί έξι άτομα τα οποία υπέφεραν από αναπνευστικές δυσχέρειες.

Βελτιωμένη η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV ‘Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή