Αποζημιώσεις για τις φωτιές στην Αχαΐα

Αποζημιώσεις για τις φωτιές στην Αχαΐα

Οι πληγέντες θα λάβουν από 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και έως 6.000 για αποκατάσταση ζημιών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής είναι τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις φωτιές στην Αχαΐα, που ανακοίνωσε χθες από την Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην περιφέρεια. Μάλιστα, όπως τόνισε, με αφορμή τις φωτιές, «πρωταρχικό μας μέλημα ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Παράλληλα, οι γενικοί γραμματείς Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, που μετείχαν στο κλιμάκιο, ανακοίνωσαν τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν στους τομείς ευθύνης τους για την ανακούφιση των πληγέντων.

Μεταξύ άλλων θα υπάρξει στεγαστική συνδρομή για όλους τους πληγέντες και όποιοι πολίτες έχουν πρόβλημα στέγασης θα λάβουν επιδότηση ενοικίου. Επίσης, θα επιχορηγηθούν επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ θα υπάρξουν αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και αποφάσεις για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. 

Ακόμη, θα προσδιοριστούν οι περιοχές οι οποίες εντάσσονται στη δασική νομοθεσία και θα κηρυχθούν αναδασωτέες, ενώ θα προσδιοριστούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται.

Οσον αφορά τον ΕΛΓΑ, αναμένεται να αρχίσει άμεσα η καταγραφή των εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών και όσες από αυτές εντάσσονται στον κανονισμό του θα αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα εξεταστούν γρήγορα οι φάκελοι των δικαιούχων αποζημιώσεων και θα αποζημιωθούν πολύ γρηγορότερα από ό,τι στο παρελθόν. «Οι διαδικασίες σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων θα ξεκινήσουν άμεσα», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος στα ζητήματα πολιτικής προστασίας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «όποιος  έχει δει την προσπάθεια που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, θα καταλάβει ότι δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην πολιτική προστασία». Οπως πρόσθεσε, «όλη η προσπάθεια που γίνεται τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο έχει πολύ μεγάλη απόσταση από αυτό που ξέραμε στο παρελθόν. Πράγματα που δεν έγιναν για δεκαετίες γίνονται τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή