ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκαπέντε ελληνικές παραλίες έχασαν τη «γαλάζια σημαία»

Δεκαπέντε ελληνικές παραλίες έχασαν τη «γαλάζια σημαία»

Εχασαν τη «γαλάζια σημαία» που είχαν αποσπάσει από το ομώνυμο διεθνές πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δεκαπέντε παραλίες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, που είναι επιφορτισμένη με την υλοποίηση του προγράμματος στη χώρα μας, οι εν λόγω ακτές αποσύρθηκαν από τον ελληνικό και διεθνή κατάλογο του 2021 γιατί δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική, όμως αυτή δεν αρκεί για να κυματίζει στις ακτές τους η σημαία, που ισοδυναμεί με εγγύηση μιας καθ’ όλα υψηλού επιπέδου παραλίας.

Οι πλαζ στερήθηκαν τη σημαία – σήμα κατατεθέν, επειδή υπολείπονταν σε παροχή υπηρεσιών σε λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία φυσικού περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Τα παραπάνω διαπίστωσαν έπειτα από απροειδοποίητες επισκέψεις αξιολογητές της ελληνικής εταιρείας, αλλά και διεθνείς. Η απόφαση ελήφθη από κοινού, για να διαφυλάξουν το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμού. Πρόκειται για τις ακτές Τολό και Κονδύλι στον Δήμο Ναυπλιέων, την Κυανή ακτή στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τις ακτές Αλυκανάς 1 και Αλυκές 1 στον Δήμο Ζακύνθου, την ακτή Γιαλισκάρι στον Δήμο Κέας, τις ακτές Οτζιάς και Κούνδουρος στον Δήμο Κέας, την ακτή Αράγια Πόρου στον Δήμο Αργοστολίου, τις ακτές Καλλιθέας, Περίσταση, Ολυμπιακή, Παραλία και Κορινός στον Δήμο Κατερίνης, όπως και για την ακτή Αγιος Μάμας στη Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής. 

Ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε στις αρχές Αυγούστου για να αφαιρεθούν οι βραβεύσεις, που έχουν δοθεί από τις 19 Μαΐου, τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις στις εν λόγω παραλίες έχουν καταγραφεί.